Gaya HidupMakan & Minum

5 Panduan Untuk Shopping Makanan Sihat

Ramai di antara kita yang merancang untuk meningkatkan kesihatan tubuh badan dan mengambil diet yang lebih baik adalah salah satu cara terbaik untuk meningkatkan kesejahteraan diri.

Berikut adalah beberapa perubahan mudah ketika membeli barang runcit yang dapat membantu diet anda menurut nasihat pakar dan garis panduan kedai runcit dari University of Kentucky.

1. Makan pelbagai makanan

Menambah pelbagai makanan yang berwarna-warni ke dalam pinggan anda adalah satu cara mudah untuk memperbaiki diet. Menggantikan beberapa makanan putih dan coklat dengan banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran segar dan berwarna-warni akan memberikan anda peningkatan vitamin dan serat, dan ia rendah lemak.

Malah mungkin cara paling mudah untuk makan sihat ialah membuat senarai runcit yang menekankan makanan yang berwarna-warni secara semulajadi seperti lebih banyak sayur-sayuran.

Walau bagaimanapun jangan lupa untuk memeriksa label pada makanan yang berwarna-warni tetapi diproses seperti guacamole atau salad paket kerana ia mungkin mengandungi sejumlah besar lemak, natrium atau gula.

2. Berhati-hati dengan produk tenusu

berries-1846085_640Elakkan mengambil yoghurt kerana ia mengandungi separuh daripada pengambilan gula harian yang disyorkan. Penyelidikan terkini menunjukkan telur OK jika diambil dalam kuantiti sederhana, tetapi semak dengan doktor anda terlebih dahulu.

3. Pilih daging tanpa lemak

The Australian Jade Perch BBQ Style is a grilled fish dish served with a piquant chilli sauce.Daging tanpa lemak seperti ayam dan ikan adalah pilihan paling sihat untuk pemakan daging. Makanan yang diproses seperti makan tengah hari atau sosej mengandungi sejumlah besar natrium dan harus dielakkan.

4. Beli roti dengan bijirin penuh

Walaupun roti dan makanan bakar lain memberi kebaikan, gula yang tersembunyi dan natrium dalam roti mungkin mengejutkan anda. Hanya dua keping roti sandwic putih yang dibungkus boleh memberi sebanyak seperempat daripada pengambilan natrium harian yang disyorkan.

Sebaliknya, pilih roti yang dibuat daripada bijirin penuh yang boleh menurunkan kolesterol LDL, juga dikenali sebagai kolesterol “jahat” dan mengurangkan risiko diabetes dengan hampir sepertiga.

5. Berhati-hati dengan makanan proses

chicken-nuggets-246180_640Apabila membeli-belah di pasar raya, berhati-hati dengan lorong makanan proses. Hampir semua makanan proses mengandungi lemak, garam, gula atau ketiga-tiga.

Jika anda menghabiskan masa membeli-belah di sini pastikan anda juga meluangkan sedikit masa membaca label dan mencari pengganti yang lebih baik, contohnya kacang tin tanpa tambahan garam dan gula adalah pilihan yang baik.

Selain membaca label, mengetahui saiz hidangan setiap pakej juga penting. Sebagai contoh, sup tin yang kadang-kadang diiklankan sebagai rendah natrium, tetapi jika saiz hidangan adalah separuh tin dan anda makan satu tin sup, anda akan mengambil dua kali ganda natrium. – Star2

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker