MalaysiaPolitik

Lagi Parti Politik Berasaskan Kaum Akan Ditubuh

Parti politik baru, Parti India Muslim Bersatu Malaysia (PIBM) mungkin akan dibentuk.

Presiden parti itu, Datuk Jamarulkhan MS Kadir, berkata objektif utama parti itu adalah untuk menjadi platform suara, aspirasi dan keperluan masyarakat Islam India di negara ini serta memperkuatkan perpaduan dalam masyarakat.

Beliau berkata parti itu juga akan mewakili dan mempertahankan hak-hak rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ditanya sama ada Pendaftar Pertubuhan (RoS) telah meluluskan parti itu, Jamarulkhan berkata mereka masih menunggu kelulusan.

“Kami menyerahkan permintaan kami untuk membentuk parti itu ke Pejabat Pendaftaran pada 23 Ogos dan kami masih menunggu kelulusan mereka.

“Dalam tempoh tiga bulan selepas melancarkan parti, kami menjangkakan untuk merekrut sekurang-kurangnya 5,000 ahli.

“Kami yakin bahawa RoS akan meluluskan parti ini. Kami juga berharap untuk mengadakan konvensyen Muslim India serta upacara majlis pelancaran parti selepas RoS meluluskan parti,” katanya kepada NST.

Terdapat tujuh jawatankuasa protem di parti termasuk presiden, timbalan presiden, setiausaha agung, bendahari, ketua strategi dan maklumat, ketua wanita dan ketua pemuda.

Jamalrulkhan, yang juga presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Muslim India Malaysia (Mimcoin), berkata pada masa ini ada 800,000 orang Islam India di negara ini.

Beliau juga berkata mereka akan berkolaborasi dan bekerjasama dengan kerajaan serta parti politik lain.

“Kami akan bekerjasama dengan kerajaan hari ini dan menegakkan martabat umat Islam India di negara ini.

“Ini adalah parti bebas dan kami juga berharap dapat bekerjasama dengan parti politik lain yang mempunyai objektif yang serupa. Tetapi, pembentukan parti ini tidak berkaitan dengan keadaan politik semasa.

“Kami juga merancang untuk menjemput Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke konvensyen dan upacara pelancaran rasmi yang akan diputuskan selepas RoS meluluskan parti,” katanya sambil menambah bahawa mereka berharap untuk merekrut sekurang-kurangnya 50,000 ahli di seluruh negara dalam tempoh tiga tahun.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker