AntarabangsaIsu Semasa

Iklan Di Singapura Lelong Pembantu Rumah Indonesia

Iklan di dalam talian di Singapura yang menawarkan pembantu rumah Indonesia untuk ‘dijual’ telah dikecam kerana “tidak adil dan merendahkan maruah”.

Singapura adalah rumah kepada hampir 250,000 pembantu rumah, kebanyakannya berasal daripada kawasan miskin di Indonesia atau Filipina, yang berpindah ke negara tersebut untuk mendapatkan gaji lebih tinggi berbanding di negara mereka.

Walaupun Indonesia kerap membantah penyalahgunaan dan eksploitasi pembantu rumah di Malaysia dan beberapa kawasan di Timur Tengah, aduan mengenai rawatan pembantu rumah di Singapura jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, laporan bahawa pembantu Indonesia yang ditawarkan untuk dijual di negara bandar itu di dalam laman web Carousell terus mendapat kutukan daripada kumpulan hak asasi manusia.

Iklan yang dipaparkan menggunakan nama pengguna “maid.recruitment”, dilaporkan menawarkan perkhidmatan daripada beberapa pembantu dari Indonesia, sementara beberapa iklan menunjukkan bahawa terdapat beberapa pembantu yang telah “dijual”.

Wahyu Susilo, pengarah eksekutif NGO Migrant Care, berkata mereka “mengecam” iklan tersebut dan menyeru orang yang mengendalikan akaun berkenaan untuk dibawa ke muka pengadilan.

“Ini sangat tidak adil dan merendahkan maruah pekerja asing,” katanya.

Kementerian buruh Singapura berkata mereka menyedari kes-kes di mana pembantu telah ‘dilelong’ di Carousell yang berpangkalan di Singapura, dan telah menurunkan iklan tersebut dan melancarkan penyiasatan.

“Pengiklanan (pekerja domestik asing) seperti komoditi tidak boleh diterima dan adalah kesalahan” di bawah undang-undang tempatan, kata kenyataan dari kementerian itu.

Agensi-agensi pekerjaan yang didapati melakukan amalan sedemikian akan dibatalkan atau dihentikan lesen mereka, katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker