Gaya HidupPercutian

Kuil Kucing di Tokyo Tumpuan Terbaru ‘Instagrammer’

Dengan beribu-ribu patung kucing putih yang dianggap membawa nasib baik, Kuil Gotokuji di Tokyo telah lama menarik pengunjung agama. Tetapi kebelakangan ini, kuil itu telah menarik pengunjung terbaru: Instagrammer.

Sekitar 10,000 patung kucing putih yang duduk dengan satu kaki ke atas telah diletakkan di sekitar kuil, menjadikannya “makanan” yang menggoda untuk pengguna media sosial Instagram dari Jepun dan luar negara.

“Saya sebenarnya mencari kawasan yang sesuai untuk Instagram di Tokyo dan kuil ini dinamakan salah satu tempat yang paling menarik,” kata Emily Lin, seorang pelancong berusia 25 tahun dari Hong Kong.

“Kucing ini seperti simbol nasib dalam budaya Jepun,” tambahnya sambil mencari sudut yang cantik untuk menangkap gambar.

Image result for gotokuji temple

Ying-Chi Hsueh, 31, seorang pelajar fotografi dari Taiwan, juga berkata dia telah ditarik ke kuil itu kerana patung kucing yang fotogenik.

“Saya melihat gambar di Instagram dan saya datang ke sini menggunakan Peta Google,” katanya.

Mereka adalah antara berpuluh-puluh pengunjung yang berada di Kuil Gotokuji seminggu sebelum Hari Kucing Antarabangsa.

Patung kucing itu dikenali sebagai “maneki-neko”. Kuil itu dikatakan diilhamkan oleh sebuah peristiwa yang berlaku di Gotokuji pada abad ke-15.

Sami pada waktu itu memelihara kucing bernama Tama, yang menurut legenda suatu hari berjalan keluar dari kuil dan menaikkan kaki kanannya untuk memanggil tuan samurai yang berada di dalam kuil beberapa saat sebelum rebut terjadi.

Terkejut dengan kucing yang membantunya melarikan diri dari ribut, tuan samurai itu menjadi penaung kuil.

Tama si kucing telah diabadikan sebagai tokoh kucing putih dan dianggap sebagai simbol nasib baik di Jepun dan di seluruh Asia, biasanya digambarkan duduk di atas kaki belakangnya dengan satu kaki depan diangkat ke atas.

Image result for gotokuji temple

Patung-patung kucing ini sering dilihat dalam perniagaan dan beberapa versi patung ini juga mempunyai kaki yang bergerak dan pelbagai lagi versi lain.

“Maneki-neko memberi anda kesempatan untuk menghargai apa yang anda ada dan orang yang anda temui. Menghargai sesuatu kemudiannya akan membawa anda kepada nasib yang baik,” kata timbalan sami Kuil Gotokuji, Tessai Kasukawa.

Dan patung-patung kucing itu sudah pasti membawa nasib yang baik kepada kuil dengan kehadiran pengunjung yang semakin bertambah saban hari.

“Sekarang dengan Sukan Olimpik Tokyo akan datang pada tahun 2020, kami bakal menerima banyak pelawat antarabangsa. Mereka sudah tentu akan menyebarkan berita tentang kuil ini sekaligus menjadikannya tempat terkenal di dunia,” kata Kasukawa. – NST

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close