MalaysiaPolitik

Gelombang Keluar Umno Merupakan Konspirasi Dr Mahathir?

Mungkinkah keputusan beberapa orang ahli Umno untuk keluar dari parti itu disebabkan oleh konspirasi politik Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad?

Ini adalah antara teori yang dikemukakan oleh Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi, pensyarah kanan Universiti Malaya, yang percaya bahawa Dr Mahathir juga cuba menarik beberapa pemimpin Umno untuk menyertai Pakatan Harapan.

Beliau percaya plot ini sedang dilakukan untuk mengatasi pengaruh presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan kembali aktif dalam politik apabila memenangi pilihan raya kecil Port Dickson yang akan datang.

“Selepas Anwar menang, hampir pasti ada ‘Kem Anwar’ dan ‘Kem Mahathir’ dalam Pakatan Harapan.

“Dengan penambahan ahli parlimen di PH, khususnya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), ini akan menentang pengaruh Anwar dalam PH.

“Kedua-dua Anwar dan Dr Mahathir boleh menafikan perkara ini, tetapi ini adalah persepsi orang ramai sekarang,” katanya kepada NST.

Beliau mengulas mengenai keputusan dua anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Datuk Seri Anifah Aman, yang meninggalkan parti itu dalam tempoh 24 jam.

Awang Azman berkata Dr Mahathir juga boleh cuba menarik lebih banyak ahli Parlimen Umno untuk menyertai Bersatu dalam usaha untuk menyekat kebangkitan Umno menerusi kerjasama dengan Pas.

“Kerjasama politik ini akan memberi kelebihan kepada Umno, tetapi Dr Mahathir menyedari sentimen politik yang ada sekarang dan akan melakukan segala yang dapat dilakukannya untuk menghentikannya. Beliau juga boleh membantutkan kemungkinan kebangkitan semula Umno dan Pas,” katanya.

Ditanya sama ada presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi perlu membatalkan kerjasama dengan Pas berdasarkan reaksi negatif daripada ahli kanan Umno, Awang Azman berkata ia tidak sepatutnya menjadi masalah.

“Pas dan Umno keluar untuk membentuk kerjasama politik, bukan penggabungan. Umno masih perlu menjadi parti sendiri, dan lebih-lebih lagi sekarang ia berkongsi musuh bersama Pas iaitu PH.

“Pada pilihan raya umum ke-13, DAP berjaya bekerjasama dengan Pas. Jadi saya tidak nampak mengapa kerjasama Umno – Pas tidak dapat direalisasikan,” katanya.

Mengulas tentang kemungkinan Mustapa dan pemimpin Umno lain akan menyertai Bersatu, Awang Azman berkata, ia akan bergantung kepada rundingan politik mereka dengan Dr Mahathir.

“Mustapa dilihat sebagai orang yang bersih, berkebolehan dan sangat popular di kalangan rakyat. Sekiranya ia berlaku, Mustapa boleh ditawarkan jawatan dalam Kabinet atau GLC.

“Ini berpunca daripada ketidakpuasan Dr Mahathir terhadap prestasi Kabinet PH. Terdapat kemungkinan besar pemimpin seperti Mustapa boleh ditarik masuk ke Kabinet,” katanya lagi.

Show More

Related Articles

Back to top button