Gaya HidupKesihatan

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Jika Digigit Ular

Terdapat tiga jenis ular berbisa di Malaysia iaitu ular tedung, ular kapak dan ular laut. Terdapat banyak ular berbisa lain di dunia, terutama di Australia tetapi hanya tiga jenis ini yang berbisa di Malaysia.

Apa yang berlaku apabila ular berbisa menggigit saya?

Ia bergantung pada jenis ular berbisa itu. Doktor di Jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A & E) dilatih untuk membantu mengenal pasti jenis ular itu sebelum memberi ubat anti-bisa yang sesuai.

Apabila seekor ular menggigit anda, biasanya terdapat dua tanda taring di tempat gigitan. Tidak seperti gigi manusia, taring ular mempunyai saluran yang mengandungi racun dari kelenjar.

Perasaan yang paling biasa apabila digigit ular adalah rasa takut. Ini boleh membawa kepada loya, muntah, kadar denyut nadi yang tinggi, sejuk, berpeluh dan pengsan.

Tidak semua gigitan ular berbisa menghasilkan suntikan racun dari taring mereka. Tetapi apabila beracun, terdapat kemerahan, kesakitan dan bengkak pada kesan gigitan yang mungkin mengambil masa sehingga satu jam untuk muncul.

Gigitan dari ular tedung dan ular kapak sangat menyakitkan, dan keradangan mungkin muncul dengan cepat sekitar lima minit. Kawasan gigitan juga boleh berdarah dan lepuh, dan ini boleh mengakibatkan kematian tisu. Gigitan dari ular kapak, khususnya, menyebabkan pendarahan.

Sekiranya ular tidak berbisa menggigit saya, adakah saya akan OK?

Tidak semestinya. Walaupun ular berbisa menggigit anda dan tidak menyuntik racun, ia boleh menyebabkan kecederaan dan jangkitan tisu. Ini dipanggil gigitan kering. Sama juga seperti gigitan ular tidak beracun.

Taring ular menyimpan banyak bakteria dan ini boleh membawa kepada jangkitan, termasuk dengan mikroorganisma yang menyebabkan tetanus.

Lebih-lebih lagi jika anda alah kepada gigitan ular, ia boleh membawa kepada anafilaksis yang boleh menyebabkan kejutan yang teruk dan organ badan anda tidak berfungsi.

Saya telah digigit ular. Apa perlu saya buat?

  • Adakah anda seorang diri? Anda memerlukan pertolongan untuk pergi ke hospital secepat mungkin jadi dapatkan bantuan.
  • Jangan cuba menangkap ular itu untuk mengenalinya!
  • Jangan cuba menghisap atau membenarkan orang lain cuba menghisap racun itu.
  • Jangan cuba melukakan kawasan gigitan. Tindakan ini akan menyebabkan lebih banyak jangkitan dan boleh merosakkan organ asas anda.
  • Jangan gunakan ais atau tourniquet. Tourniquet tidak berkesan dan boleh kehilangan anggota badan.
  • Jangan tuangkan alkohol pada gigitan.
  • Tanggalkan barang perhiasan yang dipakai, seperti gelang atau cincin.

Sumber: Star2

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker