AntarabangsaHiburanIsu Semasa

Pelakon Terkenal China Tiba-Tiba Lesap?

Fan Bingbing merupakan salah satu pelakon paling terkenal di China. 

Beliau telah berlakon dalam berpuluh-puluh filem, rancangan televisyen dan iklan di China. 

Di seluruh dunia, beliau terkenal dengan wataknya dalam filem “X-Men” dan “Iron Man”. Pada tahun 2016, Forbes menyenaraikannya sebagai salah satu daripada lima pelakon wanita berbakat tinggi di dunia. 

Tetapi bintang terkenal itu telah hilang. 

Kali terakhir Fan dilihat di khalayak ramai adalah pada awal bulan Jun, ketika lawatan ke hospital kanak-kanak di Tibet. 

Dan kali terakhir beliau aktif di akaun media sosial, Weibo adalah 2 Jun. 

Kehilangannya telah menyebabkan perbincangan meluas di China tentang keadaan dan nasibnya, termasuk laporan bahawa dia telah ditahan secara rahsia. 

Kehilangan Fan dianggap dilakukan oleh kerajaan China dan bertujuan untuk mengurangkan tingkah laku buruk di kalangan artis dan penghibur yang dilihat sebagai menentang Parti Komunis. 

Pejabat cukai China pada bulan Jun berkata bahawa mereka telah melancarkan penyelidikan pengelakan cukai di dalam industri filem dan televisyen. 

Beberapa laporan mengatakan Fan mungkin terlibat dalam siasatan tersebut. 

Pada bulan Mei, seorang wartawan televisyen China memuat naik dokumen di media sosial Weibo yang menunjukkan  kontrak Fan untuk salah satu filem yang akan datang.

Dokumen tersebut termasuk dua kontrak: satu yang menyenaraikan terma pembayaran sebenar, dan yang kedua menyenaraikan pembayaran yang lebih rendah untuk diberikan kepada pegawai cukai. 

Di China, perjanjian tersebut dipanggil kontrak “yin-yang”. 

Perbuatan tersebut biasa dilakukan untuk mengelakkan cukai. 

South China Morning Post melaporkan bahawa wakil Fan menafikan bahawa dia pernah menandatangani kontrak berasingan untuk satu pekerjaan. 

Buat masa kini, Fan tidak dituduh melakukan apa-apa jenayah. 

‘Artis yang tercemar’ 

Media negara China telah mula menggunakan ungkapan “seniman yang tercemar.” 

Badan kerajaan rasmi telah berjanji untuk mengharamkan bintang-bintang yang berkelakuan buruk – termasuk pengambilan dadah, perjudian atau melawat pekerja seks. 

Surat terbuka awal bulan ini daripada ahli-ahli Persatuan Perdagangan Beijing untuk Pertunjukan berkata ia akan “membersihkan” artis-artis hiburan dan akan memberi panduan kepada artis untuk menerapkan “nilai-nilai sosialis.” 

Kehilangan Fan telah menjadi perbincangan di seluruh dunia sejak kebelakangan ini.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close