MalaysiaPolitik

Kerjasama Pas-Umno Untuk Islam Atau Politik?

Muktamar tahunan Pas ke-64 telah menutup tirai pada Ahad lalu dengan perwakilan parti itu bersetuju untuk menjalankan kerjasama dengan Umno demi kepentingan orang Melayu dan Islam.

Walau bagaimanapun, presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan kerjasama itu tidaklah penting namun masih perlu dilakukan.

Ia lantas menimbulkan persoalan sama ada kolaborasi tersebut hanya akan berasaskan ‘taawun’ (kerjasama untuk kepentingan agama Islam) atau langkah seterusnya dalam ‘tahaluf siyasi’ (kerjasama politik).

Kehadiran pertama kali para pemimpin Umno yang dipimpin oleh presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, di muktamar itu turut menjadi perbualan dalam kalangan perwakilan Pas.

“Saya percaya kepimpinan Pas ikhlas. Walaupun tidak dikatakan secara khusus dalam ucapan mereka, tetapi ahli politik memahami apa yang cuba disampaikan,” kata Ahmad Zahid ketika ditanya mengenai kehadiran pemimpin Umno yang disambut oleh Abdul Hadi dan pemimpin Pas yang lain, pada pembukaan muktamar PAS.

Undangan Pas untuk Umno menghadiri perhimpunan agungnya adalah sejajar dengan amalan budaya politik yang matang dan aman yang sedang disemai dalam setiap ahli Pas.

Bagaimanapun, para pemimpin Pas dinasihatkan oleh para perwakilan untuk berhati-hati dan tidak mempertaruhkan perjuangan utama parti dalam memperjuangkan Islam ketika menjalin kerjasama dengan mana-mana pihak termasuk Umno.

Abdul Hadi, dalam ucapan presidennya, mengatakan bahawa Pas konsisten dan sentiasa mengamalkan pendekatan politik yang matang dan aman dengan semua pihak.

Penganalisis politik Dr Syed Agil Syed Alsagoff, dari Universiti Putra Malaysia, berkata Pas memerlukan sokongan rakan-rakan politiknya seperti Umno untuk memastikan kelangsungan parti itu.

“Saya percaya Pas harus lebih terbuka dengan menerima kelebihan dan kelemahan rakan-rakan parti dan mewujudkan budaya politik yang lebih positif dan progresif,” katanya kepada NST.

Perhimpunan itu juga menyaksikan komitmen dan penghargaan Pas terhadap konsep federalisme, terutamanya dalam memastikan kemajuan Kelantan dan Terengganu, yang berada di bawah pemerintahan Pas.

Abdul Hadi berkata kenyataan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengembalikan royalti minyak kepada negeri pengeluar minyak Kelantan dan Terengganu adalah tanda positif dan berharap lebih banyak akan dilakukan untuk kedua-dua negeri itu.

Ini termasuk peruntukan pembangunan, kemudahan infrastruktur dan peluang pelaburan, katanya.

Seorang pakar geologi dari Universiti Teknologi Malaysia, Azmi Hassan berkata konsep federalisme telah diamalkan di negara ini sejak kemerdekaan.

“Sesebuah negeri tidak boleh berdiri sendiri tanpa bantuan kerajaan persekutuan, terutama yang tidak mempunyai sumber pendapatan yang kukuh,” katanya.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker