Gaya HidupKerjaya

Ahli Entomologi Forensik Bekerja Dengan Serangga dan Kematian

Bagi kebanyakan orang, serangga dan kematian adalah dua perkara yang mereka mahu elakkan. Tetapi bagi pensyarah kanan Dr Heo Chong Chin, serangga dan kematian adalah dua komponen penting dalam tugasnya.

Ahli akademik kelahiran Kuantan ini adalah pakar dalam entomologi forensik: bidang sains yang menggunakan biologi serangga dan invertebrata lain untuk membantu penyiasatan undang-undang atau jenayah.

“Sebenarnya, kebanyakan orang sangat berminat dengan serangga. Ia satu perkara yang semulajadi. Kebanyakan orang suka rama-rama, kumbang dan pepatung; ada juga yang menganggapnya comel.

‚ÄúTetapi apabila datang ke serangga perosak seperti lalat dan nyamuk, ramai orang mendapati mereka menjijikkan,” kata Heo yang pakar dalam kajian lalat.

Heo memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains Bioperubatan (Kepujian) dan Sarjana Sains Perubatan (Parasitologi) dari Universiti Kebangsaan Malaysia. Dia kemudian memperoleh PhD dari Jabatan Entomologi, Texas A & M University di Amerika Syarikat pada 2016.

Heo bekerja sebagai pegawai penyelidik di Institut Penyelidikan Perubatan, Kuala Lumpur, sebelum berpindah ke Fakulti Perubatan Universiti Teknologi Mara di Sungai Buloh, Selangor dan mengajar di sana.

entomologists
Dr Heo Chong Chin, pakar entomologi forensik

Kebanyakan rutin harian Heo melibatkan syarahan dan menjalankan penyelidikan. Walau bagaimanapun, dia kadang-kadang membantu di Hospital Sungai Buloh, menjalankan siasatan forensik.

Serangga, nampaknya merupakan cara yang baik untuk mengetahui maklumat mengenai kematian, terutama berkenaan waktu dan keadaan.

Contohnya, dalam satu kes, Heo berhadapan dengan penemuan yang luar biasa di mana mayat yang ditemui, dipenuhi oleh ulat berekor. Heo menyedari bahawa ini adalah ulat akuatik; Oleh itu, kematian mesti ada kaitan dengan air.

Satu lagi kes melibatkan mayat yang dipenuhi dengan ulat melompat.

“Ini sangat jarang, terutama di Malaysia! Apabila terdapat ulat yang melompat, itu bermakna orang itu sudah lama mati. Biasanya kita tidak akan melihatnya kerana orang biasanya membersihkan badan sebelum ia sampai ke tahap itu,” kata Heo.

Entomologi forensik boleh menjadi pekerjaan yang hebat tetapi memerlukan minda dan semangat yang kuat. Heo bersemangat tentang apa yang dia lakukan, dan gembira kerana dia dapat menggunakan pengetahuannya dalam membantu orang.

“Apabila saya memberitahu orang mengenai pekerjaan saya, mereka sentiasa memandang saya dan bertanya mengapa saya mahu melakukan ini? Tetapi saya tidak terkejut ketika menerima reaksi seperti ini.

“Anda akan berasa puas ketika membantu keluarga yang perlu mengetahui butir-butir kematian orang yang disayangi. Sekiranya anda dapat membantu mereka, mereka sangat bersyukur kerana ini bermakna mereka boleh mengebumikan orang yang tersayang dengan selamat.”

The Malaysian scientist who uses bugs to solve deaths & crimes

Bekerja dalam bidang yang dikaitkan dengan kematian juga membantu Heo mendapatkan perspektif baru mengenai kehidupan dan kematian.

“Kita semua terhasil dari nutrien. Apabila kita mati, kita kembali ke tanah dan menjadi makanan kepada tumbuhan yang menjadi makanan haiwan. Semuanya adalah kitaran; kita semua perlu melalui proses ini. Ia membuatkan saya berfikir bahawa hidup adalah pendek, masa terhad dan segala-galanya hanya bersifat sementara,” kata Heo.

Entomologi forensik memainkan peranan penting dalam masyarakat. Contohnya, di kawasan bandar, mereka biasanya dipanggil untuk menyiasat bangunan-bangunan yang dirosakkan oleh anai-anai.

Sesetengahnya pula sering terlibat dalam kes di mana makanan yang tercemar oleh serangga sementara sesetengah lagi mengkaji nyamuk, cuba mencari cara untuk mengurangkan demam denggi.

Untuk pengetahuan, kini terdapat kurang daripada 10 orang ahli aktif entomologi forensik di Malaysia. Dan kebanyakan orang tidak menyedari kerja yang mereka lakukan. Apabila penduduk bertambah, lebih ramai ahli entomologi forensik diperlukan.

“Sebab itulah, saya ingin menggalakkan generasi saintis baru untuk keluar dan berkongsi kerja yang dilakukan,” kata ahli entomologi forensik yang berusia 35 tahun itu. – Star2

Show More

Related Articles

Back to top button