Isu SemasaTempatan

Pendatang Asing Ambil Alih Kebanyakan Perniagaan Di Bandar?

Pendatang asing, termasuk mereka yang menetap di Malaysia secara haram, sedang mendominasi bidang perniagaan di beberapa kawasan bandar, bahkan beberapa kawasan tumpuan pelancong di Melaka, kata eksekutif majlis Norhizam Hassan Baktee.

Beliau menyalahkan penduduk tempatan kerena memberi memajak lesen perniagaan mereka, termasuk beberapa restoran di Malim dan Batu Berendam, kepada imigran.

Beliau melabelkan rakyat Malaysia sebagai tidak patriotik kerana telah membantu warga asing di Malaysia. Lesen daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), katanya, disewa antara RM500 hingga RM1,000 sebulan.

Akibatnya, penduduk tempatan termasuk golongan muda, tidak mendapat peluang perniagaan.

Pengerusi pertanian, pembangunan usahawan dan pengerusi jawatankuasa agro berasaskan pertanian itu juga menegaskan bahawa ia adalah sesuatu yang pelik apabila produk yang tidak popular di kalangan penduduk tempatan boleh berkembang.

Produk-produk ini termasuk rokok kelapa sawit, tembakau, produk kopi, bahan masakan dan herba, katanya.

Golongan imigran, katanya, mungkin memacu permintaan untuk produk-produk ini.

Norhizam mahu pihak berkuasa meningkatkan penguatkuasaan terhadap perniagaan asing berkenaan.

Beliau berkata serbuan perlu dilakukan dengan bijak dan pemeriksaan harus dilakukan terhadap pendatang yang mendakwa bekerja untuk majikan tempatan.

Norhizam juga berkata terdapat banyak pendatang tanpa izin yang masih berada di Melaka.

Beliau menambah bahawa sesetengah ladang ternakan dan pertanian masih mengambil pendatang tanpa izin di kawasan luar bandar.

Selain itu, beliau mahu bekerja dengan pihak berkuasa imigresen untuk mengenal pasti kawasan dengan pendatang tanpa izin yang tinggi.

Beliau berkata serbuan sebelumnya mungkin tidak berjaya kerana operasi yang dirancang mungkin telah dibocorkan kepada majikan.

 

Sumber: The Star

Show More

Related Articles

Back to top button