Isu SemasaTempatan

SKMM Nafi Pantau Media Sosial Dan E-mel

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menafikan dakwaan bahawa mereka menjalankan pemantauan besar-besaran terhadap mana-mana media sosial atau e-mel.

Pengerusi SKMM, Datuk Dr Mohd Ali Mohamad Nor, berkata sebarang siasatan ke atas penyiaran media sosial dan tindakan penguatkuasaan dilakukan akibat daripada aduan atau permintaan oleh agensi penguatkuasa undang-undang.

“SKMM tidak menjalankan pemantauan massa terhadap mana-mana media sosial atau e-mel.

“Kerajaan menegakkan hak kebebasan bersuara dan privasi dalam lingkungan undang-undang, dan SKMM akan membantu jika terdapat pelanggaran undang-undang,” katanya dalam satu kenyataan.

Penjelasan SKMM datang sehari selepas kenyataan di Facebook oleh Putera Mahkota Johor, yang mendakwa bahawa dia dan ayahnya Raja Johor Sultan Ibni Almarhum Sultan Iskandar “sedang dipantau”.

Tunku Ismail Sultan Ibrahim juga mendakwa bahawa cybertroopers aktif di laman Facebook peribadi mereka dan Harimau Selatan Johor.

Menurut laporan The Star, Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata tidak ada pemantauan media sosial di akaun media sosial keluarga diraja Johor, dalam satu kenyataan pada hari Isnin (10 Sept).

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close