Bisnes & Ekonomi

Kebangkitan Era Perniagaan Menerusi Aplikasi Mudah Alih

Perkhidmatan dalam talian yang membantu anda merancang pengebumian anda sendiri. Aplikasi yang menjejaki hutang rakan anda. Ini hanyalah beberapa contoh aplikasi unik dan perkhidmatan dalam talian yang dibangunkan oleh usahawan Malaysia hari ini.

Penciptaan kreatif ini memenuhi keperluan pengguna tertentu dan meletakkan Malaysia di landasan untuk menjadi peneraju dalam membangunkan aplikasi digital di rantau ini, kata Persatuan Malaysia ICT atau Teknologi Maklumat dan Komunikasi (Pikom).

Pengerusi Pikom, Ganesh Kumar Bangah berkata ia menjadi trend untuk aplikasi khusus di Malaysia untuk dibangunkan dan banyak lagi dijangka muncul pada masa akan datang.

“Memandangkan mereka memenuhi pasaran baru dan lebih kecil, ia sesuai untuk pengguna sasaran aplikasi berasaskan keperluan yang perlu diwujudkan,” katanya kepada Star Sunday baru-baru ini.

Ganesh berkata Malaysia mempunyai ramuan yang tepat untuk memimpin ekonomi digital Asia Tenggara: kumpulan usahawan berbakat dan masyarakat yang berteknologi tinggi.

Malaysia mempunyai salah satu penembusan Internet tertinggi di Asia Tenggara pada 85.7% dan penembusan mudah alih hampir 140%, menjadikannya salah satu pasaran e-dagang yang pesat berkembang di rantau ini.

“Kita berada di peringkat yang betul. Kita tidak terlalu kecil seperti Singapura atau tidak sama seperti Indonesia.

“Ini menjadikan Malaysia tempat ujian yang baik untuk melancarkan produk di seluruh Asia Tenggara, di mana ekonomi digital dijangka tumbuh dari AS $ 50 bilion (RM205.3 bilion) kepada US $ 250 bilion (RM1.03 trilion) dalam tempoh tujuh tahun akan datang.

“Jika anda melihat salah satu aplikasi terbesar dalam ekonomi digital hari ini, ia adalah Grab yang dimulakan di Malaysia.

“Jadi, kita adalah perintis yang baik untuk melancarkan aplikasi dan mencari pasaran produk yang sesuai, dan membantu perniagaan ini berkembang di peringkat antarabangsa,” kata Ganesh.

Syarikat yang membantu permulaan, dikenali sebagai “pemecut”, juga menyaksikan pertumbuhan perniagaan yang memenuhi keperluan unik.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kita telah menyaksikan kemunculan lebih banyak bisnes baru yang diwujudkan untuk golongan pengguna sasaran khas.

“Ini adalah perubahan yang positif dalam arus ekosistem tempatan kerana ia memberikan peluang kepada usahawan yang tidak sesuai dengan trend sebelumnya,” kata pengasas Army Code, Zafrul Noordin.

Zafrul menambah bahawa keadaan ini juga merupakan gambaran keperluan dan kehendak unik pengguna Malaysia yang telah berkembang.

“Kita tidak boleh mengabaikan pasaran golongan milenium yang terdiri daripada sebahagian besar pengguna Malaysia yang lebih suka menggunakan gajet, aplikasi, dan sumber dalam talian untuk keperluan harian mereka.

“Permintaan tinggi di hujung jari dari golongan millennium telah menyebabkan banyak aplikasi niche dan start-up ini diwujudkan,” kata Zafrul.

Baru-baru ini, Jabatan Perangkaan Malaysia mengunjurkan bahawa kadar pertumbuhan e-dagang di Malaysia hampir dua kali ganda, dari 10.6% pada 2016 kepada 20.8% menjelang 2020.

Dalam barisan yang sama, Pikom juga meramalkan bahawa jumlah sumbangan ICT kepada keluaran dalam negara kasar Malaysia akan meningkat daripada RM164.9 bilion pada 2016 kepada kira-kira RM177.7 bilion pada 2017.

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker