Tempatan

Taiwan Sasar 75,000 Pelancong Muslim Dari Malaysia Tahun Ini

Taiwan menyasarkan seramai 75,000 pelancong Muslim dari Malaysia selepas mengekalkan statusnya sebagai “Destinasi Kegemaran Asia” buat kali ketiga berturut-turut di Persatuan Pelancongan dan Pelancongan Malaysia (Matta) 2018 Fair.

Pengarah Biro Pelancongan Taiwan Kuala Lumpur, Abe Chou berkata sasaran tersebut adalah berdasarkan bilangan pelancong Muslim dari Malaysia pada tahun lepas, iaitu 52,000 orang.

“Kami akan menawarkan 2,500 pakej pelancongan di 20 booth kami minggu ini,” katanya.

“Ini berbanding dengan 2,350 pakej yang dijual tahun lepas. Kami ingin berkongsi pengalaman kami di Taiwan seperti pokok bunga ceri (cherry blossom) semasa musim bunga di Nantou County yang terletak di tengah-tengah Taiwan.

“Destinasi kegemaran lain adalah Taman Negara Gunung Yingming dan sekitar 176 restoran halal.

“Pengunjung dengan mudah boleh melancong dari Taipei ke Taichung City dalam masa satu jam menggunakan kereta api berkelajuan tinggi dengan hanya RM80.”

Abe berkata pelakon Malaysia, Mira Filzah, telah diambil sebagai Duta Pelancongan Taiwan Tahun ini untuk berkongsi pengalamannya dengan rakyat Malaysia.

Taiwan berjaya menarik lebih daripada 528,000 pelancong Malaysia tahun lepas dan kini berada pada kedudukan ke-5 dalam senarai destinasi pelancongan bukan-OIC yang sesuai dengan Islam, menurut Indeks Pelancongan Muslim Global 2018.

Pelbagai acara juga akan berlangsung di gerai Taiwan Pavillion seperti cara membuat bubble tea yang diadakan oleh jenama minuman terkenal negara Chatime, persembahan tarian oleh “Zero Four Dance Crew”, pemenang Asia Battleground 2017 dan persembahan kebudayaan lain.

Pameran Matta akan diadakan dari 7 hingga 9 September di Pusat Dagangan Dunia Putra dengan sebanyak 1,356 gerai daripada lebih daripada 450 agensi dan organisasi yang mengambil bahagian.

Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker