Gaya HidupPercutian

Kos Pelancongan Global Dijangka Meningkat Tahun Depan

Kos pelancongan dijangka lebih mahal pada tahun 2019 dengan kos penerbangan dan hotel kedua-duanya dijangka meningkat, menurut Ramalan Perjalanan Global yang diterbitkan oleh Persatuan Perjalanan Perniagaan Global (GBTA) dan Carlson Wagonlit Travel (CWT) dengan sokongan Yayasan Keluarga Carlson.

Peningkatan penerbangan tambang rendah membawa lebih banyak peluang untuk melawat destinasi jauh dan penerbangan tambang murah dijangka berganda pada tahun 2019 dengan pelbagai tawaran laluan jarak jauh. Penerbangan ultra-jarak jauh akan menjadi trend perjalanan udara untuk tahun 2019.

Walau bagaimanapun, faktor-faktor seperti kenaikan harga minyak dan kekurangan juruterbang dijangka meningkatkan kos penerbangan tahun depan di hampir semua rantau global.

Di Eropah Barat, sebagai contoh, kos perjalanan udara dijangka meningkat 4.8%. Kenaikan ini dapat dilihat terutamanya di Norway (11.5%), Jerman (7.3%), Perancis (6.9%) dan Sepanyol (6.7%).

Walau bagaimanapun, menurut laporan AFP, Eropah Timur dan negara-negara Timur Tengah dan Afrika berkemungkinan mengalami penurunan masing-masing sebanyak 2.3% dan 2%.

Di rantau Asia Pasifik, harga penerbangan dijangka meningkat 3.2%, dengan permintaan China kekal tinggi. Malah, menjelang 2020, China dijangka menjadi pasaran perjalanan udara terbesar di dunia.

Pada 2019 nanti, penerbangan negara China dijangka meningkat sebanyak 3.9%. Begitu juga, perjalanan udara mungkin lebih mahal di India, dengan harga dijangka meningkat 7.3%, sementara tambang di New Zealand boleh meningkat sebanyak 7.5%.

Kenaikan harga penerbangan mungkin lebih sederhana di seluruh Amerika Utara, naik 1.8%. Di Amerika Latin, Chile adalah satu-satunya negara yang dijangka mengalami kenaikan ketara (7.5%) manakala harga di seluruh rantau dijangka menurun 2% secara keseluruhan.

Untuk kos hotel, laporan itu meramalkan kenaikan harga didorong oleh peranan teknologi yang semakin meningkat dalam memenuhi pengalaman pelanggan dan turut didorong oleh peningkatan permintaan penginapan kerana pertumbuhan perjalanan udara.

Kadar hotel di Perancis dan Jerman dijangka meningkat 6.8%. Norway sekali lagi mungkin melihat kenaikan harga terbesar Eropah, naik 11.8%.

Di seluruh rantau Asia Pasifik, harga dijangka meningkat 5.1% (dengan kekalahan 11.8% kemungkinan untuk New Zealand), kecuali Jepun, di mana kejatuhan 3.2% diramalkan. Harga hotel dianggarkan meningkat 5% di Kanada dan 2.7% di Amerika Syarikat.

Show More

Related Articles

Back to top button