Gaya HidupKecantikan

Amalkan 4 Petua Ini Untuk Mengelakkan Bau Badan

Bau badan adalah perkara yang memalukan namun kebanyakan lelaki tidak menyedari bahawa badan mereka mempunyai bau. Bau badan mungkin berpunca dari kurang penjagaan diri tetapi mungkin juga berlaku kerana peluh berlebihan.

Berikut adalah empat cara untuk mengelakkan badan anda daripada mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan:

1. Pilih Jenis Pakaian yang Betul

Salah satu sebab utama bau adalah peluh. Ini bermakna salah satu penyelesaian terbaik ialah dengan memakai pakaian yang sesuai. Anda perlukan kain yang meminimumkan peluh atau yang mengeringkan peluh sehingga tersejat dari badan.

Untuk pakaian harian, kain kapas adalah pertaruhan terbaik anda. Kain kapas adalah ringan dan membolehkan udara mengalir untuk membantu mengeringkan kelembapan badan. Pada hari-hari panas, kapas akan menyerap kelembapan dan bukannya menghilangkannya. Tetapi terdapat pilihan kain lain jika anda tidak mahu bergantung pada kapas seperti fabrik buluh.

2. Gunakan Antiperspirant

Related imageLelaki perlu menggunakan antiperspirant kerana deodoran hanya mengurangkan bakteria yang menyebabkan bau dan tidak mengurangkan peluh yang menjadi punca utama bau badan. Jika antiperspirant tipikal tidak bermanfaat, gunakan antiperspirant yang lebih kuat seperti Certain Dri, Gillette Clinical, atau Secret Clinical Strength. Produk ini mempunyai kepekatan aluminium yang lebih tinggi.

Sapukan antiperspirant pada waktu pagi dan sekali lagi sebelum tidur untuk menyumbat kelenjar peluh semasa anda tidur. Waktu tidur adalah waktu kelenjar kurang aktif dan antiperspirant tidak akan dihilangkan oleh peluh.

3. Fokus pada Empat Bahagian Tubuh

Terdapat empat bahagian badan anda yang paling aktif menyebabkan bau iaitu ketiak, pangkal paha, kaki, dan kulit kepala.

Ketiak dan pangkal paha menempatkan kelenjar peluh. Kelenjar-kelenjar ini bertanggungjawab terhadap peluh yang berbau. Anda boleh meminimumkan bau di bahagian ini dengan mandi setiap hari dan setiap kali berpeluh.

Basuh kaki anda setiap hari juga. Walaupun kaki tidak menghasilkan bau sendiri, ia akan berbau apabila anda berkasut. Anda boleh meminimumkan ancaman bau kaki dengan menggunakan krim atau serbuk kaki.

Akhirnya, kulit kepala juga boleh menyebabkan bau tambahan. Semua kulit yang mati mula membusuk pada kulit kepala dan menghasilkan bau. Gunakan syampu melawan kelemumur dan produk rambut untuk memperbaiki masalah ini.

4. Potong Bulu Berlebihan

Related imageMenghilangkan bulu pada badan dapat membantu meminimumkan peluh terutamanya di ketiak dan pangkal paha. Kawasan-kawasan ini adalah tempat lembap sepanjang hari kerana bulu yang berlebihan membuatkan kawasan ini gelap dan kurang pengudaraan. Selain memotong bulu pada badan, memakai pakaian longgar juga akan membantu mengurangkan peluh yang terperangkap.

Sumber: Men’s Health

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close