Gaya HidupKesihatan

Usia Ibu Kunci Kepada Umur Panjang

Menurut kajian baru yang dijalankan oleh University of California, wanita yang ibunya hidup hingga 90 tahun mempunyai peluang 25 peratus lebih tinggi untuk hidup seperti itu, berbanding dengan wanita yang ibunya tidak hidup sepanjang itu.

Apabila kedua-dua ibu bapa hidup hingga 90 tahun, kelebihan itu meningkat kepada 38 peratus, kata kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal Age and Aging. Namun peratusan itu tidak meningkat jika hanya bapa yang hidup sehingga 90 tahun.

“Keputusan ini mungkin merupakan gabungan genetik, persekitaran dan tingkah laku,” kata Aladdin Shadyab yang mengetuai kajian tersebut. Kajian itu mengkaji rekod kesihatan populasi dari pelbagai kaum dan etnik yang terdiri lebih daripada 20,000 wanita.

Oleh kerana hanya wanita yang terlibat, kajian itu tidak mengkaji kesan jangka hayat lelaki atau ibu bapa kepada anak lelaki. Namun banyak faktor yang memanjangkan jangka hayat. Faktor usia ibu bapa ini memberi pengiraan tambahan.

Untuk perbandingan asas, 34 peratus daripada semua wanita Amerika berusia 65 tahun akan hidup hingga 90, menurut Pentadbiran Keselamatan Sosial. Manakala hanya 22 peratus daripada lelaki dari umur itu akan mencapai usia 90.

Di samping itu, jumlah jangkaan hayat telah meningkat sejak beberapa dekad lalu. Pada tahun 1965, hanya 25 peratus daripada wanita Amerika berusia 65 tahun hidup hingga 90, dan hanya 10 peratus daripada lelaki.

Di samping faktor luar seperti senaman dan diet, penyelidik dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menemui beberapa ciri genetik yang kelihatan lebih kerap pada mereka yang mencapai jangka hayat yang sangat panjang.

“Terdapat gen khusus yang meramalkan keupayaan anda untuk hidup lebih lama, yang mana wanita-wanita ini mungkin diwarisi dari ibu bapa mereka,” kata Aladdin. Walau bagaimanapun, para penyelidik tidak tahu mengapa umur panjang ibu itu memainkan peranan yang lebih penting dalam kehidupan anak perempuan daripada ayahnya.

“Selanjutnya, wanita yang ibu bapanya hidup lebih lama mempunyai status sosioekonomi yang lebih tinggi, bermakna mereka lebih berpendidikan dengan pendapatan yang lebih tinggi. Dan membesar dalam persekitaran sosioekonomi yang tinggi meramalkan peluang hidup anda lebih lama dan penuaan dengan baik,” katanya.

Mereka yang berpendapatan tinggi cenderung mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan yang lebih baik dan pendidikan mengenai tabiat yang sihat dan mungkin pengaruh tersebut memainkan peranan.

Ada kemungkinan ibu bapa yang hidup hingga 90 tahun juga mengamalkan tabiat kesihatan yang baik yang mereka lalui bersama anak perempuan mereka.

“Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan bagaimana faktor genetik berinteraksi dengan faktor tingkah laku seperti aktiviti fizikal dan status sosioekonomi untuk mempengaruhi hasil penuaan masa depan,” kata Shadyab.

Sumber: The Eagle

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker