MalaysiaPolitik

7 Cabaran Besar Kerajaan Pakatan Harapan

Kerajaan Pakatan Harapan terus menikmati kepercayaan dan keyakinan daripada majoriti rakyat seperti yang ditunjukkan dalam beberapa tinjauan. Bagaimanapun, Perdana Menteri Dr Mahathir dan kerajaannya akan menghadapi cabaran-cabaran besar di masa hadapan.

Berikut adalah tujuh cabaran besar yang perlu dihadapi oleh kerajaan dalam tempoh lima tahun yang akan datang.

Kerajaan belum membentangkan Rang Undang-Undang untuk mengatur pembiayaan politik dan membuat pendanaan pilihan raya secara telus. Pengisytiharan awam aset dan liabiliti menteri dan timbalan menteri di peringkat persekutuan melalui Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sedang menunggu pelaksanaan.

Cadangan lain untuk menghalang saudara terdekat pemegang kuasa daripada membida kontrak dan projek kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri atau meminimumkan dan menghapuskan peranan orang tengah dan proksi dalam latihan perolehan yang melibatkan entiti persekutuan dan negeri belum dibincangkan.

Selain itu, cabaran penting bagi kerajaan Pakatan adalah nasib golongan miskin dan kurang bernasib baik. Meningkatkan dan menyamakan gaji minimum secara nasional adalah salah satu janji Pakatan. Peningkatan kualiti perumahan awam, pendidikan, penjagaan kesihatan, pengangkutan dan kemudahan asas yang akan memberi kesan positif kepada golongan miskin, juga perlu ditambah baik.

Cabaran keempat ialah hubungan etnik. Pernyataan dan tuntutan dalam 100 hari pertama kerajaan PH telah menimbulkan isu kaum dan agama yang tidak ditangani oleh pakatan sebagai satu kumpulan.

Contohnya, ketidakpuasan di kalangan orang Melayu atas pelantikan pegawai kanan kerajaan tertentu menunjukkan bukan sahaja kurangnya penghargaan terhadap Perlembagaan tetapi juga menunjukkan kefahaman yang cetek mengenai kewarganegaraan dalam masyarakat moden.

Pakatan juga perlu berhadapan dengan peningkatan tuntutan untuk autonomi yang lebih besar dari Sarawak dan Sabah. Menguatkuasakan Perjanjian Malaysia 1963 adalah janji Pakatan. Autonomi sepenuhnya untuk kedua-dua negeri akan memerlukan penilaian semula struktur persekutuan itu sendiri.

Menjalankan dasar luar yang melindungi kedaulatan Malaysia adalah satu cabaran yang lebih besar hari ini berbanding ketika Dr Mahathir pertama kali menjadi Perdana Menteri pada tahun 1981. Reaksi negatif AS terhadap kebangkitan China dalam beberapa dekad kebelakangan ini telah mengubah Asean menjadi rantau yang berpotensi mencetuskan konflik.

Untuk mengurangkan ketegangan, Malaysia dan negara jiran Asean perlu melibatkan bukan sahaja AS dan China tetapi juga negara lain di Asia seperti Jepun, Korea, India dan Pakistan dalam dasar luar.

Cabaran ketujuh berpusat pada Pakatan sendiri. Walaupun Pakatan adalah gabungan baru empat parti dan terpaksa bergelut dengan cabaran besar, mereka mestilah menunjukkan tahap perpaduan dan toleransi yang tinggi.

Mengenai isu tadbir urus, Pakatan telah mencapai persetujuan yang baik. Walau bagaimanapun, isu-isu identiti yang berkaitan dengan etnik dan agama masih kelihatan tidak sependapat.

Bagi gabungan yang dikaitkan dengan masyarakat etnik dan agama, secara langsung atau tidak langsung, politik identiti akan sama pentingnya dengan etika tadbir urus. Untuk mengembangkan pemahaman yang berdaya maju terhadap politik identiti, kepimpinan terkemuka Pakatan dari semua pihak mempunyai peranan penting untuk dimainkan. – The Star

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close