AntarabangsaIsu Semasa

Jepun Guna Sistem AI Untuk Ramal Jenayah

Polis dan tentera di Jepun akan memulakan ujian sistem kecerdasan buatan (AI) untuk meramalkan jenayah dan kegiatan kapal yang mencurigakan di laut, termasuk potensi ancaman kapal asing terhadap negara itu. 

Agensi Polis Negara meminta Y144 juta (US $ 1.29 juta) dalam bajet 2019 untuk menguji keupayaan AI untuk meramalkan jenayah seperti pengubahan wang haram, serangan pengganas di acara awam utama dan insiden yang melibatkan kenderaan.

Sebuah sistem yang mampu meramalkan kemungkinan dan lokasi sasaran jenayah akan dilancarkan kepada pasukan polis di seluruh negara itu secepat mungkin untuk mencegah aktiviti jenayah dengan lebih berkesan.

Sistem ini dapat menganalisis sejumlah besar data, segala-galanya dari kekerapan lalu lintas ke keadaan ekonomi daerah, cuaca dan masa, untuk mengenal pasti potensi jenayah, di mana kereta polis akan dihantar untuk meronda dan menghalang aktiviti jenayah daripada berlaku.

Pasukan ini bertujuan untuk membangunkan algoritma AI yang akan membolehkan mereka mengenal pasti transaksi kewangan luar biasa dari jumlah pemindahan yang banyak yang berlaku setiap hari.

Program ini akan menggunakan data dari institusi kewangan dan syarikat kad kredit, dengan tumpuan utamanya pada akaun tidak aktif yang secara tiba-tiba menerima sejumlah besar wang atau terlibat dalam pemindahan antarabangsa yang banyak dalam masa yang singkat.

Satu lagi program AI akan dibangunkan untuk mengenal pasti dan mengesan kereta yang disyaki dicuri atau sedang digunakan dalam jenayah, walaupun data pada pergerakan kenderaan tidak lengkap.

Selain itu, pasukan penyelidik juga akan mewujudkan sistem AI untuk mencegah serangan pengganas yang menjadi kebimbangan utama kerajaan Jepun dalam persiapan Tokyo untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 2020.

Sistem pengimbasan wajah telah dibangunkan di tempat lain yang dapat meramalkan kira-kira 80 peratus ketepatan sama ada seseorang terlibat dalam jenayah dengan mengenal pasti tanda-tanda marah, tekanan atau sesuatu yang menunjukkan mereka merancang untuk melakukan perkara yang buruk.

Kementerian Pertahanan juga sedang mengkaji untuk menggunakan AI dalam mengenal pasti kapal-kapal yang beroperasi dengan mencurigakan atau yang mungkin mengancam wilayah Jepun. Sistem ini boleh digunakan seawal tahun 2021 dan akan membolehkan kapal terbang dan kapal perang Jepun menganalisis maklumat daripada Sistem Pengenalan Automatik yang dipasang pada kapal.

Program ini akan direka bentuk untuk memberi amaran apabila sebuah kapal tersasar dari laluan atau bertindak dengan cara yang luar biasa dan membenarkan kapal-kapal Angkatan Pertahanan Maritim untuk campur tangan sekiranya kapal angkut Korea Utara melakukan pemindahan barang-barang yang dilarang di bawah Sekatan PBB.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close