Bisnes & Ekonomi

Bagaimana Perusahaan Kecil dan Sederhana Boleh Kekal Kompetitif

Walaupun jumlah ruang runcit yang tinggi di Lembah Klang memberikan lebih banyak pilihan untuk pelanggan, ia juga bermakna bahawa peniaga perlu sentiasa bersaing untuk terus mendahului pasaran.

Bagi perusahaan kecil dan sederhana tempatan (PKS), perjuangan untuk mengekalkan bisnes bukanlah sesuatu yang mudah.

“Memandangkan pembiayaan dan pengetahuan teknologi adalah isu utama peniaga PKS, ia memberikan cabaran besar buat mereka,” kata seorang pemerhati industri.

Dalam segmen peruncitan, populariti perbelanjaan dalam talian terus meningkat. Oleh itu, syarikat yang tidak menawarkan alternatif digital pada hari ini pasti akan ketinggalan.

Maka tidak hairanlah jika semakin ramai peniaga PKS sudah memilih untuk ke arah digitalisasi, menurut satu kajian FedEx baru-baru ini.

Kajian yang dipanggil “Global adalah Tempatan Baru: Perubahan Perdagangan Antarabangsa bagi Perniagaan Kecil di Asia Pasifik “, mendedahkan bahawa purata 88% daripada PKS Malaysia mengamalkan platform ekonomi digital, seperti e-dagang, perdagangan mudah alih dan perniagaan media sosial.

Kajian itu menunjukkan bahawa 61% daripada PKS tempatan optimistik bahawa platform e-dagang akan membantu menyumbang kepada peningkatan pertumbuhan pendapatan dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Ia juga mendapati 69% daripada PKS Malaysia telah menggabungkan teknologi Industri 4.0 ke dalam operasi mereka seperti pembayaran mudah alih, perisian automasi dan data besar / analitik khususnya.

Revolusi Perindustrian 4.0 merujuk kepada paradigma bahawa mesin kini dapat menyesuaikan diri dan menyelaraskan tugas mereka untuk memenuhi keperluan manusia.

Timbalan Presiden Persatuan PKS Malaysia, Ong Chee Tat berkata PKS dan Industri 4.0 adalah komponen utama ke arah pertumbuhan negara, memandangkan Malaysia berusaha mencapai ekonomi berpendapatan tinggi.

“Walaupun teknologi mungkin telah mengurangkan jurang antara PKS dan pemain industri yang lebih besar, PKS masih menghadapi pelbagai cabaran dalam penggunaan trend terkini atau alat dalam teknologi. Kebanyakan PKS mungkin mendapati bahawa mereka kekurangan kewangan, pengetahuan atau bakat tenaga kerja yang mencukupi untuk menghadapi teknologi baru ini.

“Oleh itu, kami (Persatuan PKS) menyedari halangan terhadap penggunaan teknologi dan terus memberi panduan, memberi kuasa dan menyokong PKS dengan menyediakan nasihat atau kaunseling strategik dan memulakan platform rangkaian untuk memudahkan pertukaran pengetahuan.”

Tambahan pula, tinjauan itu berkata 61% daripada PKS Malaysia menyatakan keyakinan bahawa ekonomi digital akan membantu mengurangkan halangan untuk mencari pelanggan global di luar Asia Pasifik.

Sementara itu, bekas Presiden Persatuan Kompleks Membeli-belah dan Perbadanan Tinggi, Richard Chan berkata meskipun pasaran runcit yang kompetitif pada masa ini, sesebuah bisnes masih boleh berkembang dengan mudah dengan asas yang betul.

“Semuanya berbalik kepada asas-asas tentang perniagaan anda. Banyak peruncit tidak merancang perniagaan mereka dengan baik. Mereka tidak mengkaji pasaran. Jika ada masalah, ia harus diperbetulkan dari awal,” katanya. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button