Gaya HidupPercutian

AWAS! Jangan Terpedaya Tawaran Percutian Percuma

Rakyat Malaysia dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati ketika merancang untuk bercuti ke luar negara. Jangan biarkan keterujaan anda untuk melawat negara luar, bertukar menjadi tragedi hitam.

Tertarik dengan janji percutian percuma, lapan lelaki dengan rela menjadi keldai dadah untuk sindiket yang membayar mereka antara RM3,000 dan RM9,000 untuk menyeludup syabu ke Korea Selatan.

Mereka mengikat paket syabu pada badan mereka dan juga menyembunyikan dadah itu di tapak kasut mereka.

Helah mereka terbongkar apabila ditahan di klia2 pada 11 Ogos dan 15 Ogos bersama-sama dengan syabu bernilai RM675,994.

“Mereka cuba menipu pihak berkuasa dengan menyembunyikan dadah, yang disimpan dalam paket kecil, di badan mereka dan di dalam tapak kasut mereka.

“Bagaimanapun, kami menemui mereka dan berjaya merampas 10.43kg syabu yang disimpan dalam 76 paket plastik,” kata Ketua Polis Selangor, Datuk Mazlan Mansor pada sidang akhbar.

Beliau berkata siasatan awal mendedahkan bahawa sindiket itu telah mengiklankan “kekosongan jawatan” dengan perjalanan berbayar semua perbelanjaan di luar negara melalui Facebook.

“Mereka yang menerima tawaran itu telah dimasukkan dalam kumpulan WeChat.

“Setiap keldai dadah dibayar antara RM3,000 dan RM9,000. Mereka menerima separuh jumlah pendahuluan, dan selebihnya setelah selesai kerja,” katanya.

Kejayaan ini adalah hasil kerjasama antara Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, polis bantuan di klia2 dan Malaysia Airports Holdings Bhd.

Dalam hal lain, Comm Mazlan berkata tiga sindiket Penipuan Macau yang bertanggungjawab atas kerugian RM6.3 juta ditumpaskan berikutan beberapa serbuan di Petaling Jaya, Seri Kembangan dan Subang Jaya.

Seramai 48 suspek telah ditangkap, termasuk 46 warga China. Dengan penangkapan itu, polis percaya 18 kes telah diselesaikan.

“Penipuan Macau sangat membimbangkan. Tidak kira berapa kali kita memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak tertipu, kes-kes ini masih berlaku.

Sehingga 17 Ogos, sejumlah 523 kes telah dilaporkan pada tahun ini, dengan kerugian RM29 juta. Kebanyakan mangsa tahun ini adalah berumur atas 51 tahun (176), diikuti oleh mereka yang berumur antara 31 dan 40 (126).

“Tahun lepas terdapat 1,350 kes melibatkan kerugian RM49.4 juta. Kami percaya kerugian tahun ini akan mengatasi angka tahun lepas,” kata Comm Mazlan. – The Star

 

Show More

Related Articles

Back to top button