MalaysiaPolitik

Anwar Sudah Sedia, Yakin Dr Mahathir Akan Serahkan Kuasa

Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menggariskan pelan pembaharuan institusi kerajaan, termasuk mengkaji tindakan afirmatif untuk bumiputera.

Dalam temu bual dengan Nikkei Asian Review, bekas timbalan perdana menteri yang berusia 71 tahun itu berkata peranannya akan lebih banyak apabila menjadi ahli parlimen.

“Saya berhasrat untuk berada di Parlimen yang terbaru pada bulan Oktober melalui pilihan raya kecil.

“Keputusan untuk menjadi aktif di Parlimen adalah strategik, dalam erti kata lain, rakyat tidak membuat tanggapan bahawa saya cuba mengganggu dan menyukarkan tugas Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri terkini,” kata Anwar dalam temu bual itu.

Anwar menambah bahawa beliau ingin memainkan peranan “semak dan imbang” dengan melihat pembaharuan institusi yang meliputi kajian dasar bumiputera, satu set tindakan afirmatif yang bertujuan untuk mengangkat kebajikan sosial orang Melayu.

“Dasar yang berasaskan kaum dan memberi manfaat kepada kroni perlu dihentikan,” kata Anwar.

Anwar berkata beliau mahu kerajaan kembali ke objektif asalnya untuk mengurangkan kemiskinan dalam kalangan bumiputera.

“Dasar yang membantu golongan terpinggir, minoriti dan bumiputera ketinggalan perlu diteruskan tetapi bukan sebagai dasar bumiputera, sebaliknya sebagai tindakan afirmatif,” kata Anwar.

Selain mengkaji semula dasar bumiputera, Anwar berkata penambahbaikan boleh dibuat dalam hasil perolehan negeri dan memerangi rasuah dengan mereformasi agensi anti-rasuah ke dalam badan yang benar-benar bebas.

Anwar menyokong semakan Dr Mahathir mengenai projek infrastruktur yang disokong oleh China tetapi mengakui keperluan untuk meningkatkan hubungan Malaysia dengan negara ekonomi kedua terbesar di dunia itu.

Beliau juga percaya dan yakin bahawa Dr Mahathir akan menunaikan janjinya untuk menyerahkan kuasa.

“Saya percaya kepadanya dan tidak ada sebab bagi saya untuk mempersoalkan,” katanya, sambil mengakui bahawa sesetengah orang cuba mewujudkan perbalahan di antara mereka.

“Selagi saya terus mempunyai hubungan yang baik dengannya, semuanya baik saja,” katanya.

Anwar juga menyokong toleransi dalam negara pelbagai etnik yang semakin bertambah konservatif dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Masyarakat Malaysia, katanya, mesti hidup dengan kepercayaan dan cara hidup yang berbeza dan harus menghormati antara satu sama lain kerana perbezaan mereka, termasuk kaum gay, biseksual dan transgender.

“Jika orang mempunyai orientasi seksual sendiri, terpulang kepada mereka tetapi kerajaan tidak akan mengiktiraf golongan tersebut secara sah,” kata Anwar, merujuk kepada tuntutan perkahwinan sejenis. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button