Gaya HidupKesihatan

Caj Perundingan Doktor Swasta Bakal Naik

Orang ramai akan dikenakan bayaran perundingan yang lebih tinggi oleh doktor di klinik swasta tidak lama lagi, kerana caj pengamal perubatan antara RM10 dan RM35 akan dinaikkan kepada antara RM35 hingga RM125.

Peningkatan ini disokong oleh pengamal perubatan dan organisasi pengguna di ‘Sesi Dewan Bandaraya: Konsultasi Pemegang Saham mengenai Cadangan Semakan Caj bagi Pengamal Perubatan’ yang diadakan di Kementerian Kesihatan.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (perubatan) Datuk Dr Azman Abu Bakar berkata semakan caj perkhidmatan itu kali terakhir dilakukan pada tahun 2006.

“Cadangan itu akan dibentangkan kepada menteri kesihatan untuk keputusan selanjutnya, sebelum ia boleh dihantar ke Dewan Peguam Negara untuk disempurnakan, sekiranya ia dibenarkan.

“Perkara ini juga akan dibawa ke Kabinet. Kami telah menerima banyak pandangan untuk mengkaji semula kadar sekarang,” katanya, sambil menambah bahawa beliau menjangkakan perkara itu akan dilaksanakan dengan segera.

“Semakin kompleks penyakit, semakin tinggi caj konsultasi. Harga yang dicadangkan untuk caj perundingan ialah RM125,” katanya.

Difahamkan bahawa yuran perundingan doktor swasta di Malaysia adalah antara yang paling murah di rantau Asean setakat ini. Ia adalah kira-kira RM80 di Vietnam, RM100 di Indonesia dan RM120 di Singapura.

Dr Azman berkata sesi Dewan Bandaraya itu adalah sesi terakhir sebelum beliau mengemukakan kertas mengenai semakan yang dicadangkan kepada Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

“Menteri Kesihatan kemudiannya akan mengemukakan semakan yang dicadangkan bagi caj pengamal perubatan kepada Pejabat Peguam Negara dan jika semuanya berjalan lancar, maka akan dibentangkan kepada Kabinet untuk pengesahannya,” jelasnya.

Dr Azman tidak menolak kemungkinan caj konsultasi baru itu mungkin akan dilaksanakan pada awal tahun depan.

Beliau berkata kementerian juga telah mengadakan perbincangan dengan pelbagai kumpulan individu mengenai perkara itu.

“Dan pada hari ini, kami mengumpulkan semua pihak yang berkepentingan, bukan hanya doktor yang mempunyai klinik sendiri tetapi juga pertubuhan bukan kerajaan dan kumpulan pengguna, untuk memastikan semakan semula caj pengamal perubatan dilakukan dengan adil,” katanya.

Sementara itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata berdasarkan keadaan kos sara hidup semasa, adalah adil sekiranya caj berkenaan disemak.

“Kita perlu lihat sekeliling dan bersikap adil, doktor juga bekerja dan perlu pendapatan. Jadi, semakan caj ini adalah sesuatu yang perlu disokong,” katanya. – Edge Market

Show More

Related Articles

Back to top button