AutomotifGaya Hidup

Bulan Ini Adalah Waktu Terbaik Untuk Beli Kenderaan

Kita sedang menghampiri sambutan Hari Merdeka tahun ini dan dengan itu, tempoh bebas cukai juga akan berakhir. Beberapa jenama kereta sudah kehabisan stok.

Walaupun anda memilih untuk membeli model tertentu sekarang, anda mungkin akan menrima bil yang lebih besar sebaik sahaja menerima kenderaan anda. Dengan struktur cukai baru dan kesannya terhadap harga kereta baru masih tidak menentu, adalah bijak untuk menggunakan tempoh bebas cukai dan rebat yang ditawarkan sekarang jika anda merancang untuk menukar kereta.

Berbekalkan situasi ini, para peniaga di seluruh negara membuat promosi menarik untuk bulan Merdeka ini. Berikut adalah senarai jenis strategi promosi syarikat kereta yang akan digunakan untuk menarik perhatian anda.

Rebat

Rakyat Malaysia suka rebat dan ini adalah cara yang baik untuk menarik pelanggan. Ini akan membolehkan anda untuk mendapatkan bayaran pendahuluan yang lebih rendah untuk kenderaan kerana jumlah yang boleh dibiayai tetap sama seperti sebelum rebat.

Oleh itu, anda boleh memilih untuk menurunkan bayaran bulanan anda dengan bayaran pendahuluan yang sama dan menerima rebat atau menyimpan kadar pembayaran bulanan asal dan menyimpan wang pendahuluan untuk insurans dan tayar bernilai setahun.

Perkhidmatan Percuma

Semasa tempoh bebas cukai, peniaga menawarkan kombo berganda kepada bakal pembeli dengan membuang pakej perkhidmatan percuma. Sekiranya anda melihat tawaran perkhidmatan percuma, bagaimanapun, jangan tergesa-gesa lagi. Kaji apa yang mereka katakan tentang perjanjian itu.

Sebagai permulaan, apakah tawaran perkhidmatan percuma termasuk kos bahagian dan buruh atau hanya satu. Ia juga penting untuk mengetahui berapa kilometer pakej perkhidmatan percuma itu tawarkan. Sekiranya ia mengatakan 3 tahun di dalam risalah, bacalah dan tentukan jika 3 tahun itu ditentukan mengikut perbatuan. Dapatkan butiran ini dengan betul atau anda akan menerima bil perkhidmatan yang berlainan dari apa yang diharapkan.

Tawaran Kewangan

Daripada menawarkan rebat tunai, sesetengah peniaga boleh menawarkan kadar faedah yang lebih rendah. Ini dapat membantu mengurangkan jumlah bayaran bulanan pada sewa beli anda.

Ia sangat berharga apabila anda memilih jumlah pinjaman yang lebih tinggi dengan tempoh yang lebih lama. Rancangan ini boleh menjadi bagus kerana simpanan anda boleh mencapai lima angka dalam beberapa kes tertentu.

Nilai Pertukaran

Sesetengah peniaga boleh menjamin harga pertukaran yang baik dan menyediakan nilai pertukaran yang lebih tinggi daripada biasa. Ini mungkin kelihatan seperti perjanjian yang luar biasa tetapi faham bahawa nilai kereta lama anda masih berada dalam pasaran kereta terpakai, bergantung kepada keadaan kereta.

Selebihnya kenaikan nilai pertukaran datang dengan mengimbangi nilai kereta lama terhadap kos kereta baru anda. Setiap peniaga mempunyai margin dengan setiap kereta yang dijual. Ada yang menggunakannya untuk memberi anda nilai pertukaran yang lebih baik.

Terserah kepada anda sebagai pelanggan untuk memutuskan apakah margin itu akan digunakan untuk menurunkan pembayaran balik sewa beli untuk kereta baru atau untuk menjual kereta lama anda dengan harga tinggi.

Hadiah Percuma

Jangan tertipu untuk menerima hadiah percuma pada nilai muka. Sesetengah daripada mereka boleh ditukar dengan rebat tunai manakala sesetengahnya mungkin menawarkan hadiah percuma di atas tawaran lain sebagai pakej keseluruhan. Buat perbandingan walaupun di kalangan peniaga jenama yang sama untuk melihat siapa yang memberikan tawaran terbaik dan hadiah percuma untuk anda.

Promosi yang ditawarkan oleh peniaga mungkin tidak terhad kepada hanya satu item. Ia boleh menjadi gabungan beberapa promosi untuk satu kereta. Jangan takut untuk meneroka setiap pilihan yang tersedia supaya pembelian kenderaan anda pada musim Merdeka ini membuat anda merasa bebas seperti negara kita.

Sumber: The Star

Show More

Related Articles

Back to top button