Bisnes & Ekonomi

Pengenalan Semula SST Bakal Naikkan Harga Barang

Pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) pada bulan September depan mungkin membawa kepada kenaikan harga kecil di negara ini, mengangkat Indeks Harga Pengguna (CPI) kepada 1.7 peratus pada 2019 daripada unjuran 1.5 peratus pada 2018.

Ketua RHB Research Institute Sdn Bhd dan pakar ekonomi Asean, Peck Boon Soon berkata perniagaan perlu membina kos dari SST dan meningkatkan harga jualan mereka.

“Saya tidak pasti bagaimana perniagaan akan bertindak balas kepada SST, sama ada mereka akan lebih tertumpu dalam menaikkan harga mereka atau tidak.

“Tetapi saya percaya akan ada kenaikan sedikit pada umumnya, peniaga akan cuba menaikkan harga mereka setiap tahun untuk menampung kos menjalankan perniagaan yang terus meningkat,” katanya kepada Bernama.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan bahawa di bawah SST, penyediaan perkhidmatan akan dikenakan cukai sebanyak enam peratus manakala jualan barang akan dikenakan cukai 10 peratus, sama seperti yang dilaksanakan sebelum Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dimulakan pada 1 April 2015.

Ditanya sama ada pulangan SST akan membawa kepada inflasi yang lebih tinggi di negara ini, Peck berkata impak itu hanya akan dilihat pada tahun depan, apabila CPI dijangka meningkat sedikit kepada 1.7 peratus daripada 1.5 peratus dijangka untuk 2018.

“Unjuran inflasi utama untuk kedua-dua 2019 dan 2018 masih lagi rendah daripada 3.8 peratus yang dicatatkan pada tahun lepas,” katanya.

Beliau berkata sebelumnya, kadar inflasi di Malaysia terutamanya dipengaruhi oleh tiga faktor iaitu harga minyak, kadar pertukaran dan GST.

“Kesan GST terhadap kadar inflasi nampaknya lebih besar dan ia tidak sepatutnya berlaku,” katanya.

Bagaimanapun, Peck berkata kadar enam peratus untuk perkhidmatan dan 10 peratus bagi barangan adalah selaras dengan jangkaan pasaran, kerana ia telah dilaporkan secara meluas bahawa kerajaan pimpinan Pakatan Harapan sedang melihat undang-undang cukai lama Peraturan Cukai Perkhidmatan 1975 selepas mengambil alih kerajaan dari Barisan Nasional.

Oleh itu, beliau tidak meramalkan inflasi sederhana membendung perbelanjaan pengguna di negara ini dan mengekalkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 2018 pada 5.2 peratus seperti ramalan oleh RHB Research pada Disember tahun lepas.

Sementara itu, Peck juga percaya bahawa kerajaan akan dapat memenuhi janji untuk mencapai sasaran defisit anggaran sebanyak 2.8 peratus daripada KDNK untuk tahun 2018.

“Kerajaan tidak mempunyai pilihan lain tetapi untuk memenuhi janji, dan pasaran menjangka ia akan mengekalkan sasaran pada 2.8 peratus,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close