Isu SemasaTempatan

Harga Gula Turun 10 Sen Mulai 1 September

Harga gula akan diturunkan sebanyak 10 sen sekilogram berkuat kuasa 1 Sept.

Harga baharu gula pasir kasar ditetapkan pada RM2.85 per kg, manakala gula pasir halus ditetapkan pada RM2.95 per kg.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata ini disebabkan oleh penurunan harga gula mentah global, serta peningkatan kos hidup.

“Kerana trend penurunan harga gula mentah di seluruh dunia, serta harga gula dalam pasaran domestik di negara-negara jiran, kerajaan telah memutuskan untuk mengurangkan harga siling gula.

“Ini juga mengambil kira kenaikan kos sara hidup di Malaysia, yang disebabkan oleh kenaikan kos barangan.

“Semoga pengurangan ini akan mencetuskan kesan berlipat ganda yang akan menyebabkan penurunan harga makanan dan minuman di pasaran,” kata Saifuddin.

Namun Menteri menegaskan bahawa penurunan harga gula tidak boleh dilihat sebagai galakan oleh kerajaan untuk meningkatkan pengambilan gula.

“Kita harus mengingatkan orang ramai bahawa penggunaan gula yang berlebihan akan meningkatkan risiko kesihatan seperti diabetes, obesiti dan masalah jantung.

“Pada 2016, lebih 3.6 juta rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas adalah pesakit kencing manis. Nombor ini akan terus meningkat, jika kami tidak mengambil sebarang langkah untuk mengawal penggunaan gula,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker