AntarabangsaIsu Semasa

Dihimpit Tekanan Ekonomi, Rakyat Saudi Terpaksa Jadi Buruh

Arab Saudi, sebuah negara yang dahulunya bebas cukai, menawarkan kebajikan kepada rakyatnya dari lahir hingga ke tua. Di negara petroleum itu juga, pekerjaan buruh seperti memasak, pembersihan dan bekerja di stesen minyak adalah simpanan untuk pekerja asing.

Tetapi kini dalam era penjimatan apabila gas lebih murah daripada air, rakyat Saudi terpaksa melakukan pekerjaan “berstatus rendah”, dengan kerajaan mengurangkan subsidi yang didanai minyak dan menangani pertumbuhan ekonomi yang lembab dan pengangguran yang tinggi.

Disebabkan itu, ramai rakyat Saudi yang dahulunya bergantung kepada kebajikan negara dan bekerja dalam industri profesional, mula melakukan kerja buruh.

Buat pertama kalinya dalam sejarah negara mewah itu, warganegaranya bekerja sebagai penjual teh, tukang masak dan mekanik kereta. Pemilik Posh Lexus pula bekerja sebagai pemandu Uber untuk mendapatkan wang sampingan.

Disember lepas, penduduk di wilayah Al-Ahsa timur mula melakukan pekerjaan yang dianggap memalukan iaitu bekerja di stesen minyak.

Ia masih tidak jelas berapa ramai warganegara Arab Saudi telah berpindah ke pekerjaan buruh tetapi trend itu menentang pepatah popular di kalangan Saudi: “Ekspatriat bekerja untuk kita, kita tidak bekerja untuk kita.”

“Rakyat Saudi mula melakukan kerja yang dulunya didominasi oleh pekerja ekspatriat,” kata Graham Griffiths, penganalisis kanan di Perkhidmatan Perundingan Risiko.

“Stigma sosial terhadap beberapa pekerjaan yang berasaskan manual atau perkhidmatan buruh sangat kuat, tetapi keperluan ekonomi mendorong ramai orang untuk mengambil pekerjaan itu tanpa mengira status sosial mereka.”

Keinginan untuk bekerja dalam bidang profesional perlu berubah kerana ekonomi Arab Saudi yang perlahan dan negara itu sedang berusaha untuk meringankan beban pemerintahan sebagai persediaan untuk era pasca minyak.

Hampir dua pertiga daripada rakyat Saudi bekerja untuk kerajaan dengan upah dan elaun sektor awam menyumbang kira-kira setengah dari semua perbelanjaan kerajaan.

Menurut ahli ekonomi Saudi, Abdullah al-Maghlouth, ekonomi baru akan mendorong lebih ramai rakyat Saudi untuk menjadi tukang paip, tukang kayu dan tukang jahit, pekerjaan yang dapat diterima beberapa dekad lalu dalam era ledakan pra-minyak.

Sementara itu, dorongan kerajaan untuk menggantikan pekerja asing dengan pekerja Saudi – dasar yang dikenali sebagai “Saudisation”, telah menyebabkan warga asing yang memegang 70% daripada semua pekerjaan, mula meninggalkan negara itu.

Perangkaan rasmi menunjukkan hampir 800,000 pekerja asing telah meninggalkan Arab Saudi sejak awal tahun 2017, sekaligus meninggalkan pemilik perniagaan dalam “krisis ketiadaan pekerja”.

Sementara itu, sesetengah perniagaan yang melaksanakan langkah “Saudisation” mengadu mengenai sikap pekerja Saudi.

Seorang pengurus di loji pembuatan peti sejuk yang baru-baru ini mengupah berpuluh-puluh pemasang dan juruteknik Saudi berkata beberapa daripada mereka didapati tidur di dalam kereta semasa waktu bekerja.

Banyak syarikat dilaporkan mengelakkan dasar itu dengan membayar pekerja Saudi dengan gaji kecil untuk duduk di rumah dan mewujudkan pekerjaan palsu dalam salah laku yang disebut “Saudisation palsu”.

Walau bagaimanapun, dasar “Saudisation” itu tidak menghentikan pengangguran dalam kalangan rakyat. Pengangguran dalam kalangan Saudi meningkat kepada hampir 13% pada suku pertama tahun ini.

Pemerhati mengatakan cabaran sebenar bukan hanya untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan untuk rakyat Saudi tetapi juga untuk meyakinkan rakyat untuk mengambil peluang pekerjaan yang sedia ada. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button