BudayaGaya Hidup

Media Sosial Punca Utama Wanita Jadi “Insecure”?

Satu tinjauan telah membongkarkan bahawa wanita muda lebih cenderung merasa “insecure” atau tidak berpuas hati dengan tubuh mereka berdasarkan pengaruh rakan dan media sosial berbanding mereka yang berumur di antara 25 dan 34 tahun.

Penemuan daripada tinjauan 1,010 wanita yang dilakukan awal tahun ini menekankan bagaimana media sosial boleh membawa kepada perbandingan berterusan dengan orang lain dan menyebabkan keraguan diri.

Kajian ini dimulakan oleh Lau Ming-wai, anak hartawan Joseph Lau Luen-hung dan penasihat kepada kerajaan mengenai isu-isu remaja.

Ia menyebut kajian baru-baru ini yang mendapati “penyakit kecantikan” adalah masalah di Hong Kong, dengan wanita yang “terikat” dengan media lebih cenderung tidak berpuas hati dengan tubuh mereka sehingga menyebabkan rasa rendah diri.

Tinjauan mendapati 63% wanita tidak berpuas hati dengan penampilan fizikal mereka. Oleh itu, apabila orang muda memuat naik gambar sendiri ke media sosial, mereka akhirnya menambah “filter” dan juga menyunting gambar untuk menjadikan mereka kelihatan lebih baik.

Penyelidik utama Cindy Lau Si-wing berkata dengan menggunakan alat penyuntingan, “secara tersirat dapat memperbesar kelemahan” yang ingin disembunyikan oleh gadis-gadis itu kerana peringatan yang berterusan yang mereka peroleh ketika mengubah imej.

“Kami bertanya kepada kumpulan kajian jika mereka menyunting foto dan bagaimana, perbincangan itu akan menjadi perbincangan panjang dan terperinci tentang bagaimana mereka boleh menjadi lebih kurus, mempunyai kulit yang lebih baik, mempunyai mata yang lebih besar dan kita dapat melihat peralihan mood ketika mereka kelihatannya kurang yakin,” kata Lau, pengarah penyelidikan dan program kumpulan itu.

Related image

Seorang pengguna Instagram berusia 19 tahun yang dikenali sebagai Tina, mengakui melihat model di media sosial membuatnya merasa “insecure” atau tidak sempurna dengan penampilannya walaupun dia menyedari bahawa gambar itu mungkin telah disunting.

“Kadang-kadang ia berfungsi sebagai motivasi. Saya follow model untuk mengikuti trend, fesyen dan solekan. Saya akan mendapat motivasi untuk pergi ke gim dan mendapatkan badan yang saya lihat di media sosial. Tetapi kadang-kadang ia membuat saya berasa buruk tentang diri saya,” kata pelajar yang menggunakan Instagram setiap hari itu.

Ahli psikologi klinikal, Andrew Adler berkata, dia telah melihat beberapa remaja wanita yang “sangat tidak berpuas hati dengan bahagian tubuh mereka” kerana perbandingan dengan imej di media sosial, walaupun mereka tahu kesihatan mereka adalah penting.

Pendidik dan ibu bapa boleh memainkan peranan penting dalam membantu wanita muda menjadi kurang bergantung kepada media sosial untuk menilai diri mereka sendiri dan mengurangkan tumpuan pada penampilan fizikal.

“Orang dewasa boleh mendidik gadis muda mengenai realiti media sosial dan penggunaan imej yang disunting. Orang dewasa juga boleh bertindak sebagai contoh yang positif, membincangkan bagaimana mereka telah belajar untuk menghargai kualiti lain seperti menjadi rakan baik dan mengembangkan minat peribadi yang memuaskan.” – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button