Gaya HidupMakan & Minum

5 Hidangan Tradisional Yang Semakin Jarang Ditemui

Seperti kebanyakan negara Asia, identiti budaya kita sangat berakar pada makanan. Daripada nasi lemak dan bak kut teh ke putu mayam dan ais kacang, kepelbagaian masakan Malaysia adalah hasil dari pelbagai perayaan budaya serta pantulan masa lalu yang kaya di negara ini.

Malangnya, sesetengah hidangan tradisional berisiko hilang kerana penyediaannya menuntut kemahiran dan kesabaran yang tinggi.

Berikut adalah beberapa hidangan tradisional yang semakin jarang ditemui di Malaysia:

Emping

D6e1Emping, snek tradisional yang biasa ditemui di Perlis dan Kedah, diperbuat daripada bijirin padi yang belum matang sepenuhnya.

Proses mengubah bijirin menjadi serpihan beras termasuk memisahkan sekam dari beras melalui pemanasan dan menumbuk bijirin dengan menggunakan palu dan mortar. Emping sering dihidangkan dengan kelapa parut segar, gula, dan garam.

Emping dikatakan hanya dapat dinikmati semasa “musim sejuk” angin monsun timur laut yang sejuk. Walaupun ia tidak boleh didapati di mana-mana, anda masih boleh mencarinya di pasar lama tertentu, terutama di rantau utara Malaysia.

Opok-opok

2596Opok-opok adalah makanan tradisional yang unik kepada orang-orang di Terengganu. Ia adalah keropok beras pulut yang berbentuk seperti pancake dan dimasak di atas gril arang.

Untuk menikmati opok-opok, ia digulung bersama kelapa parut, garam dan gula. Sukar untuk mencari opok-opok pada masa kini, jadi jika anda pernah melihat sesiapa yang menjualnya di pasar malam, itu bermakna anda beruntung!

Kerabu Sare

Image result for kerabu sareKerabu sare adalah hidangan terkenal di pantai timur Malaysia, khususnya di Kelantan. Disebut sebagai ‘Kerabu saghe’ dalam dialek Kelantan, ia dibuat menggunakan sejenis rumpai kering yang dikenali sebagai sare sebagai ramuan utama.

Sare juga bermaksud ‘sarang’ kerana rumpai laut kering yang digunakan untuk membuat salad itu menyerupai sarang burung.

Kebebe

Image result for kebebeKebebe adalah sejenis makanan tradisional untuk masyarakat Melayu keturunan Patani yang terdiri daripada 13 jenis ramuan yang terdapat di kampung itu lebih daripada 200 tahun lalu.

Hidangan ini dibuat istimewa dari pelbagai jenis buah-buahan termasuk buah cermai, buah cedong, dan pucuk pisang, dicampur dengan cili padi, garam, dan belacan di dalam mortar.

Hari ini, kebebe sukar dicari di Malaysia dan hanya boleh didapati secara sedikit di kawasan Lenggong di Perak.

Linopot

79a8Linopot, istilah yang bermaksud “dibungkus dengan ketat” dalam bahasa Kadazan, adalah hidangan tradisional Dusun. Campuran beras dengan ubi keledek, keladi, atau ubi kayu biasanya dipadatkan dan dibungkus menggunakan Doringin atau daun dari pokok tarap dan disajikan dengan hidangan sampingan tradisional lain.

Menurut Says, Linopot hanya terdapat di restoran khusus tertentu, dan kawasan Dusun terpilih di Sabah semasa musim perayaan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close