AntarabangsaIsu Semasa

Wanita Arab Saudi Lancar Radio Program, Ketengahkan Suara Wanita

Tiga minggu yang lalu, Nsawya FM telah menubuhkan sebuah akaun Twitter dan mengumumkan mereka akan menyiarkan program mingguan sebagai platform kepada suara majoriti yang tersembunyi.

Mereka juga meminta sukarelawan yang ingin terlibat dalam pengeluaran atau untuk menyumbang bahan untuk kandungan.

Dalam tempoh dua minggu, stesen tersebut telah menyiarkan dua program selama satu jam dengan hanya menggunakan mikrofon, komputer riba dengan perisian penyuntingan dan laman web streaming, Mixlr.

Audio yang kurang baik telah mencerminkan kualiti bukan profesional projek ini.

Salah satu penyampai radio, Ashtar, seorang lelaki berusia 27 tahun, berkata mereka tidak mengharapkan penonton secara besar-besaran pada mulanya, dan sebaliknya bertujuan untuk menyebarkan kesedaran mengenai hak wanita.

Dengan muzik sedih yang bermain di latar belakang, penyampai Nsawya FM (Feminisme FM) menyuarakan isu keganasan rumah tangga di Arab Saudi.

Suara penyampai itu bergetar dengan emosi ketika membincangkan nasib Sara, seorang wanita yang dikatakannya dibunuh oleh keluarganya sendiri.

Dia merupakan seorang lulusan universiti berusia 33 tahun yang mempunyai pekerjaan dan tinggal bersama ibu bapanya. Dia ingin berkahwin dengan seorang lelaki warga negara yang lain, iaitu Yaman.

“Impian Sara berakhir dengan lima peluru yang ditembak oleh adiknya yang berusia 22 tahun, walaupun dia bertunang secara rasmi dengan persetujuan ibu bapanya,” kata Ashtar.

Penyampai juga menceritakan kisah Hanan Shahri, yang dilaporkan telah membunuh dirinya pada tahun 2013 selepas saudaranya dan bapa saudaranya telah memukul dan tidak membenarkannya menikahi tunangnya.

Kes seperti itu, kata Ashtar, adalah hanya permulaan.

Nsawya FM mempunyai dua penyampai dan sembilan wanita lain yang menghasilkan kandungan. Semua kecuali dua wanita adalah warga Arab Saudi, dan hanya beberapa daripada wanita tersebut menetap di Arab Saudi.

Mereka mengatakan komunikasi antara mereka adalah sukar kerana zon waktu yang berbeza dan ada yang mempunyai tanggungjawab lain, termasuk kerja.

Ashtar menggambarkan dirinya sebagai “aktivis yang menggunakan media untuk menyatakan ideanya”.

Dia berkata dia telah menghantar artikel kepada beberapa syarikat penerbitan di Lebanon yang terkemuka dalam beberapa tahun kebelakangan ini tetapi tidak ada satu pun daripada artikelnya diterbitkan.

 

Sumber: BBC
Show More

Related Articles

Back to top button
Close