Gaya HidupKerjaya

Negara Memerlukan 500,000 Saintis dan Jurutera

Malaysia perlu mempunyai kira-kira 500,000 saintis dan jurutera menjelang 2020 untuk menangani cabaran Revolusi Perindustrian 4.0 (IR4.0), berdasarkan statistik dari Majlis Penyelidikan dan Pembangunan Saintifik Kebangsaan.

Sehingga kini, terdapat 70,000 jurutera berdaftar, yang hanya mewakili  17 peratus daripada angka tersebut.

Ketua Pengarah Pengajian Tinggi Datin Dr Siti Hamisah Tapsir berkata: “Ini adalah nombor yang mengejutkan bagi kami di Kementerian Pelajaran.”

“Oleh itu, adalah penting untuk negara kita mempunyai lebih banyak program dan platform untuk membina kepentingan dalam teknologi dan kejuruteraan. Pendidikan adalah salah satu pelaburan terpenting yang boleh dibuat oleh negara untuk rakyatnya dan masa depan.

“Untuk meningkatkan pendidikan negara kita, pendekatan yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran mestilah sejajar dengan keperluan IR4.0. Adalah penting untuk menubuhkan kurikulum sambil mengambil kira prinsip reka bentuk era digitalisasi ini.

“Pelaksanaan teknologi dalam bilik darjah akan meningkatkan penyampaian pengajaran. Kita melihat penggunaan meluas papan pintar dan tablet sebagai alat bantu pembelajaran di negara-negara futuristik.

“Selain alat yang digunakan di dalam kelas, kita juga melihat revolusi dalam analisis pelajar.

“Ketika memasuk ke IR4.0, perubahan besar dalam pengajaran teknologi dan analisis membawa kita ke zaman dimana pembelajaran menjadi lebih personal dan dapat diakses oleh semua orang. Melalui penggunaan data besar dan automasi cybersystem, pendidik dapat menilai prestasi pelajar dalam masa nyata.

“Dengan menganalisis dan meramalkan kekuatan dan kelemahan setiap individu, pendidikan masa depan dapat menyesuaikan gaya pengajaran untuk memenuhi kebolehan setiap pelajar.”

Dr Siti Hamisah berkata demikian pada Kongres Kejuruteraan, Sains dan Teknologi Dunia (Estcon 2018) yang berlangsung selama dua hari di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Lebih daripada 1,000 pakar penyelidikan dan inovasi dari 40 negara mengambil bahagian dalam Estcon 2018. Lebih 3,000 pengunjung dijangka melawat pameran itu.

Kongres ini dianjurkan oleh Universiti Teknologi Petronas dengan sokongan daripada Kementerian Pendidikan dan Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Akademi Sains Malaysia, Yayasan Universiti Teknologi Petronas dan Sirim Bhd. – NST

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker