MalaysiaPolitik

Cabaran PH Untuk memenangi Dua PRK Pasca 100 Hari

Pilihan raya kecil di Balakong dan Seri Setia dilihat sebagai ujian untuk kerajaan Pakatan Harapan selepas tempoh 100 hari pertama pemerintahan kerajaan baru itu berakhir minggu lalu.

Kedua-dua pilihan raya kecil ini boleh digunakan untuk mengukur tahap sokongan yang ada dari rakyat, serta keberkesanan kolektif gabungan itu, yang terdiri daripada PKR, DAP, Parti Amanah Negara (Amanah) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang kini bekerja sebagai satu kerajaan.

PH telah melepasi halangan pertama apabila mengekalkan kerusi Sungai Kandis pada pilihan raya kecil 4 Ogos, mengalahkan Barisan Nasional dengan memperoleh majoriti 5,842 undi, berbanding 12,480 undi pada pilihan raya umum ke-14.

PH kini menghadapi ujian sukar di Seri Setia dan Balakong, yang akan melihat sama ada ia dapat mengekalkan kerusi berdasarkan sokongan orang ramai atau berdasarkan nasib sahaja.

PH telah pun melancarkan bendera sendiri buat kali pertama untuk dua pilihan raya kecil itu. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang ketara antara kedua-dua PRK ini dan Sungai Kandis, kerana pembangkang akan menambah peluru mereka.

Bendera rasmi PH yang akan digunakan untuk kempen PRK Balakong dan Seri Setia

Kegagalan PH untuk memenuhi janji manifesto 100 hari serta komposisi dewan undangan negeri Selangor yang tidak seimbang, yang mempunyai kekurangan perwakilan pembangkang, akan dijadikan senjata dalam PRK kali ini.

Cabaran lain juga dilihat dalam bentuk kerjasama yang lebih berani Pas dengan Umno untuk Seri Setia, yang dilakukan berdasarkan prinsip perpaduan ‘ummah’. Pas juga dijangka memberi sokongan kepada MCA sebagai balasan ketika pemilihan di Balakong.

Bagaimanapun, PH masih bertenang atas kegagalan mereka dalam memenuhi janji manifestonya.

Seperti yang ditekankan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, PH “tidak perlu meminta maaf” kerana mereka akan terus berusaha memenuhi janji itu.

Dr Wan Azizah juga menyuarakan keyakinannya terhadap penggunaan simbol PH dalam pilihan raya kecil Seri Setia dan Balakong, menggambarkannya sebagai satu kelebihan dan pengundi akan menerima logo tersebut.

“Ini adalah kali pertama kita menggunakan simbol PH. Saya mengakui bahawa ia mengambil masa untuk pengundi membiasakan diri dengan sesuatu yang baru,” katanya kepada media selepas proses pencalonan di Majlis Bandaraya Dewan Sivik Petaling Jaya pada hari Sabtu.

Walau bagaimanapun, bagi Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan, kegagalan PH untuk memenuhi janji manifestonya tetap akan menjadi senjata utama dalam pilihan raya kecil Seri Setia untuk menarik pengundi.

“Ini pasti salah satu isu yang akan dibangkitkan. PH menjanjikan banyak perkara dalam masa yang singkat sehingga pengundi mengharapkan semua ini dapat dipenuhi,” katanya.

Sementara itu, ketua maklumat Umno, Datuk Shamsul Anuar Nasarah, menyatakan kesediaan Umno untuk membantu Pas di Seri Setia, dan berkata ini adalah bukti bahawa hubungan antara kedua-dua pihak semakin bertambah kukuh.

“Walaupun tidak ada persetujuan formal, kerjasama ini menawarkan dimensi baru kepada kekuatan dan perpaduan umat Islam,” katanya.

Pilihan raya kecil Seri Setia dan Balakong akan diadakan pada masa yang sama. Kempen bermula pada hari Sabtu, sementara hari mengundi telah ditetapkan pada 8 September.

Kerusi Balakong kosong selepas kematian penyandangnya dari DAP, Eddie Ng Tien Chee, yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya pada 20 Julai. Sementara itu, kerusi Seri Setia kosong selepas kematian penyandangnya, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin akibat kanser pada 2 Ogos. – NST

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker