AntarabangsaIsu Semasa

Kanak-Kanak 2 Tahun Hisap 40 Batang Rokok Sehari

Dia merokok sekitar 40 batang rokok setiap hari dan turut menyedutnya ketika menikmati secawan kopi, malah sebelum waktu tidur.

Rapi Ananda Pamungka dari Indonesia hanya berusia dua tahun tetapi telah menjadi tajuk utama berita antarabangsa kerana tabiat merokoknya yang mengalahkan seorang dewasa.

Kanak-kanak yang tinggal di wilayah Sukabumi di Jawa Barat itu telah merokok selama sebulan, hampir dua pek setiap hari.

Menurut laman berita tempatan, Rapi mula menghadapi ketagihan terhadap rokok setelah dia menjumpai puntung rokok yang telah digunakan di atas lantai. Dia kemudian meniru tingkah laku perokok dewasa di sekelilingnya.

Ibunya yang berusia 35 tahun, yang hanya dikenali sebagai Maryati, mengatakan bahawa Rapi akan mengamuk jika mereka cuba menghentikan ketagihannya.

“Anak saya telah merokok lebih kurang sebulan. Jika saya tidak membeli rokok untuknya, dia akan mengamuk. Baru-baru ini, Rapi meminta untuk dibawa ke kedai kopi untuk minum kopi dan merokok,” katanya.

“Jika Rapi tidak mendapat rokok, dia tidak boleh tidur. Dia akan mula menangis,” jelas Maryati lagi.

“Ia mahal kerana kami perlu membeli rokok untuknya dan Rapi suka melakukannya sepanjang hari. Dia boleh merokok sekitar 40 batang rokok setiap hari.”

Bapa kanak-kanak itu, Misbahudin, 36, mengatakan bahawa Rapi juga akan meminta rokok daripada perokok lain. Misbahudin menambah bahawa dia hanya merokok sesekali sahaja ketika bekerja.

“Jika dia merokok, ia perlu disertai dengan kopi mochachino,” kata Misbahudin yang terkejut bahawa anaknya mampu memegang rokok seperti orang yang lebih tua.

Image result for rapi ananda pamungka

Risau akan tabiat yang tidak sihat itu, ibu bapa Rapi ingin menghantarnya ke pusat pemulihan tidak lama lagi.

Indonesia adalah salah satu daripada negara-negara merokok terbesar di dunia, dengan lebih daripada 60 juta perokok aktif pada 2017, menurut angka dari Kementerian Kesihatan.

Pada tahun itu, kementerian mencatatkan peningkatan 8.8% dalam bilangan perokok muda berusia 10 hingga 18 tahun.

Kos rendah rokok telah dikenal pasti sebagai salah satu sebab utama mengapa ramai di negara terbabit telah terjebak dengan tabiat merokok.

Aktivis anti-tembakau mengatakan bahawa kanak-kanak dari keluarga miskin juga dapat membeli rokok kerana harganya yang murah. – The Straits Times

Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker