Bisnes & Ekonomi

Carta Individu Terkaya Dunia Diungguli Hartawan Teknologi

Apabila Mark Zuckerberg melepasi Warren Buffett dari segi kekayaan peribadi, CEO Facebook itu akhirnya menjadikan tiga tempat teratas dalam Indeks Billionaires Bloomberg diungguli oleh hartawan dalam bidang teknologi.

Zuckerberg kini menjadi individu ketiga terkaya dunia dan menyertai bilionair teknologi Amazon, Jeff Bezos dan pengasas Microsoft, Bill Gates. Zuckerberg yang berusia 34 tahun, juga menjadi individu termuda yang berada dalam senarai itu.

Nilai bersih Mark Zuckerberg telah melonjak lebih daripada $ 8.8 bilion pada tahun ini sahaja, mencecah $ 81.6 bilion dan mengatasi kekayaan bersih CEO Berkshire Hathaway, Warren Buffett yang bernilai $ 81.2 bilion, menurut Bloomberg.

Related image
Mark Zuckerberg

Harga saham Facebook mencecah paras tertinggi, melonjak hampir 5 peratus pada hari selepas penganalisis meramalkan pertumbuhan hasil yang lebih baik daripada jangkaan bagi syarikat itu.

Nilai pasaran gergasi rangkaian sosial itu kini hampir $ 575 bilion, menjadikannya syarikat awam kelima paling bernilai di dunia.

Kenaikan saham itu berlaku walaupun Facebook masih berurusan dengan skandal kebocoran data yang menyaksikan data peribadi 87 juta pengguna telah digunakan tanpa pengetahuan mereka oleh sebuah syarikat perundingan.

Skandal privasi Cambridge Analytica itu menyebabkan stok Facebook jatuh serendah $ 157.20 pada 2 April, tetapi saham syarikat itu telah pulih semula dan kini berdagang di atas $ 204.

Related image
Bill Gates

Hampir 97 peratus daripada kekayaan Zuckerberg, atau kira-kira $ 79 bilion, berasal dari stok Facebooknya sementara ia turut disumbangkan oleh $ 2.5 bilion tunai yang dimiliki hartawan itu.

Zuckerberg juga memiliki kira-kira $ 175 juta dalam aset hartanah, termasuk rumah $ 9 juta di Palo Alto, California, dan tanah di Hawaii yang dianggarkan bernilai $ 100 juta.

Dua syarikat gergasi teknologi yang berada di hadapan Zuckerberg dalam indeks Bloomberg juga menyaksikan perkembangan positif pada tahun 2018, dengan jumlah keseluruhan bersih Bill Gates, 63, meningkat lebih dari $ 2.4 bilion tahun ini untuk mencecah $ 94.2 bilion.

Related image
Jeff Bezos

Gates juga telah berjanji untuk mendermakan sebahagian besar kekayaannya, dan telah menyumbangkan lebih daripada $ 50 bilion untuk derma amal.

Sementara itu, Jeff Bezos, 55, dari Amazon telah menambahkan sebanyak $ 42.7 bilion kepada nilai bersihnya tahun ini, menjadikan jumlah itu mencapai $ 142 bilion.

Bezos mengatasi Gates untuk menjadi orang terkaya di dunia pada Oktober 2017, tetapi kekayaannya terus meningkat apabila harga saham Amazon melonjak hampir 48 peratus sejak akhir tahun lalu.

Show More

Related Articles

Back to top button