AntarabangsaHiburan

Remaja Ini Pecah Rekod Selesaikan 6 Kiub Rubik Bawah Air

Seorang pelajar berusia 18 tahun dari Georgia telah berjaya menyelesaikan enam kiub Rubik di bawah air dalam satu nafas pada hari Jumaat lepas, dalam usaha untuk menetapkan Rekod Dunia Guinness baharu.

Vako Marchelashvili menahan nafas di dalam tangki kaca air selama lebih satu minit dan 44 saat untuk menyelesaikan enam kiub Rubik di hadapan orang ramai di Taman Aqua Gino Paradise Tbilisi.

Dia berkata dia telah membuat persediaan untuk cabaran dalam air tersebut selama enam bulan dengan berlatih beberapa jam sehari.

“Saya telah melatih banyak kali untuk memecahkan rekod – dan untuk memastikan keselamatan saya, kerana mana-mana kesilapan kecil boleh membahayakan dan mengubah hidup saya,” kata Marchelashvili selepas itu.

“Saya fikir kejayaan saya akan kekal sebagai rekod untuk jangka masa yang panjang. Saya berharap dapat memecahkan rekod lain.”

Selepas memerhati usaha Marchelashvili, Persekutuan Rekod Georgia mengeluarkan diploma yang mengesahkan keputusannya. Mereka akan menghantar bukti mereka ke ibu pejabat Rekod Dunia Guinness untuk pengesahan.

Rekod bawah air untuk menyelesaikan lima kiub Rubik telah ditetapkan oleh Anthony Brooks di New Jersey di Amerika Syarikat pada bulan Ogos 2014, menurut laman web Rekod Dunia Guinness.

 

Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker