Isu SemasaTempatan

Kes HIV Meningkat Di Terengganu

Sebanyak 33 kes HIV telah dilaporkan di kalangan homoseksual dan biseksual pada tahun 2017 berbanding 27 pada tahun sebelumnya, kata Pengarah Jabatan Kesihatan Terengganu Dr Mohammad Omar.

“Ini adalah satu perkara yang perlu diberi perhatian dan kami berhasrat untuk mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya,” katanya.

Dalam laporan The Star, beliau berkata jabatan kesihatan sedang berusaha untuk mendekati mereka yang melakukan hubungan seks sesama jantina, terutama masyarakat transgender.

“Ia bukan satu tugas yang mudah. Kita perlu mengambil pendekatan yang lebih lembut untuk memenangi keyakinan mereka sebelum menasihatkan mereka tentang risiko HIV.

“Kita tidak boleh melakukan perkara ini keseorangan kerana ia merupakan usaha pelbagai agensi,” katanya, sambil menambah bahawa mereka akan bekerjasama dengan jabatan urusan agama negeri serta NGO yang berkaitan.

Selain itu, Dr Mohammad berkata terdapat penurunan dalam penularan HIV melalui penggunaan dadah intravena. Daripada 292 kes yang dilaporkan pada tahun 2010, jumlah kes telah menurun kepada 44 pada tahun 2017.

Dr Mohammad berkata ini mungkin disebabkan oleh program pengurangan kemudaratan jabatan, termasuk rawatan methadone serta program pertukaran jarum untuk pengguna dadah.

Kini, terdapat 9,816 kes HIV berdaftar di Terengganu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close