MalaysiaPolitik

66 Peratus Rakyat Malaysia Yakin Dengan Pemerintahan PH

Sekitar 66 peratus rakyat Malaysia yakin bahawa kerajaan dapat memimpin negara ke arah kemakmuran di masa depan selepas pilihan raya umum ke-14 yang lalu.

Satu tinjauan oleh firma penyelidikan pasaran bebas Ipsos yang bertajuk ‘What Worries Malaysia: Post GE14’ menunjukkan bahawa dua pertiga rakyat Malaysia yakin bahawa negara ini berada di platform yang tepat untuk pertumbuhan berterusan.

Kebanyakan daripada 500 responden yang mengambil bahagian dalam tinjauan yang dijalankan dari bulan Januari hingga Julai tahun ini berpendapat bahawa Malaysia mempunyai masa depan yang cerah dan prospek ekonomi yang baik menjelang tahun depan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan juga menunjukkan bahawa rasuah kewangan dan politik masih menjadi perhatian utama rakyat dengan 60 peratus responden mengharapkan tindakan berterusan dari kerajaan dapat dilaksanakan untuk menangani isu-isu tersebut.

Responden menyatakan harapan bahawa kerajaan akan dapat menangani korupsi kewangan dan politik, selain memberi fokus kepada pengurangan pengangguran dan meningkatkan kualiti pekerjaan.

Kaji selidik itu juga menunjukkan bahawa pengangguran dan isu yang berkaitan dengan pekerjaan adalah kebimbangan kedua tertinggi di kalangan rakyat Malaysia pada 43 peratus; jenayah berada pada 41 peratus dan penurunan moral pada 31 peratus.

Ini menunjukkan kenaikan masing-masing daripada 33 peratus (untuk pengangguran); 33 peratus untuk jenayah dan 27 peratus untuk penurunan moral, yang direkodkan pada April 2018.

Kaji selidik tersebut juga menggariskan usaha kerajaan baru untuk menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan mengurangkan kos sara hidup, serta menangani masalah rakyat terhadap cukai dan inflasi.

Sementara itu, pengarah urusan Ipsos, Arun Menon, berkata sentimen positif yang dikemukakan oleh rakyat kepada kerajaan dapat merangsang pentadbiran di bawah Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Kami telah menjangkakan tahap peningkatan keyakinan ini, di mana sentimen positif rakyat adalah berdasarkan kepada langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan pada masa depan dalam menangani pelbagai isu, termasuk rasuah dan cukai.

“Kerajaan baru menghadapi cabaran besar dalam mengekalkan tahap keyakinan dan harapan rakyat. Terdapat keperluan akauntabiliti dan pengawasan yang lebih baik dalam tindakan mereka,” katanya.

Kajian itu juga dilakukan selari dengan kaji selidik Ipsos “What Worries the World” sebagai firma penyelidikan pasaran yang terlibat dengan responden dari 28 negara untuk menilai kebimbangan utama penduduk sesebuah negara. – NST

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker