AutomotifGaya Hidup

Proton Ertiga Xtra Dilancarkan Dengan Tiga Varian

Proton telah mengumumkan versi terkini MPV Ertiga yang baru dan kini dipanggil Ertiga Xtra dalam tiga varian bermula dari RM56,773 tanpa insurans.

Pada pandangan pertama, Ertiga Xtra mungkin kelihatan tidak berubah tetapi majoriti ciri-ciri baru berada di dalam kabin kereta.

Pegawai eksekutif Proton Edar Sdn Bhd dan jualan dan pemasaran naib presiden, Abdul Rashid Musa, berkata model yang baharu dilancarkan itu adalah berdasarkan penambahbaikan yang dibuat selepas menerima maklum balas daripada pelanggan.

Image result for ertiga xtra

“Terdapat dua perubahan besar kepada kereta ini. Yang pertama adalah tempat duduk dengan fabrik berwarna lebih gelap untuk memberikan ciri mewah dan yang paling penting warna kerusi itu juga kalis kotoran.

“Di samping itu, kami menambah tujuh inci audio visual infotainment paparan ke kereta kami. Ertiga Xtra ini adalah serba boleh dengan keselesaan tambahan,” katanya ketika ditemui oleh akhbar NST.

Kereta Proton Ertiga Xtra 1.4 liter DOHC VVT kereta enjin petrol dilancarkan dalam tiga varian – Eksekutif MT (penghantaran manual), AT Eksekutif (penghantaran automatik) dan Premium AT dijual pada harga RM56,773, RM59,525 dan RM62,278 masing-masing.

Semua varian, terdapat dalam empat warna yang sama – Ruby Red, Carnelian Brown, Metal Grey dan Cotton White yang turut dilengkapi dengan rim aloi 15 inci, lampu halogen, lampu kabus, penghawa dingin dengan ruang belakang dan empat pembesar suara.

Dari segi keselamatan, ketiga-tiga varian akan mendapat dua beg udara, ABS dengan penahan tempat duduk kanak-kanak EBD dan ISOFIX pada baris kedua.

“Memandangkan kami telah mengumumkan harga, tempahan untuk kereta boleh dibuat sekarang. Stok juga sudah siap.

“Rakyat harus mengambil peluang ini untuk menempah Ertiga Xtra semasa tempoh bebas cukai GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan),” katanya.

Image result for ertiga xtra

Sementara itu, Proton menamatkan program pengembaraan 1-Tank pertama kali dengan perjalanan terakhir dari Kulai, Johor ke Pulau Pinang.

Program itu bermula dari 17 Julai hingga 1 Ogos di lima kawasan yang berbeza – Pantai Timur, Tengah, Utara dan Selatan serta Malaysia Timur di mana para peserta perlu melakukan perjalanan dengan hanya satu tangki per perjalanan.

Kereta yang digunakan oleh 170 peserta semasa pengembaraan adalah Saga, Iriz dan Persona.

“Ini adalah peluang bagi kami untuk terlibat secara langsung dengan para pelanggan kami, memberi mereka pengalaman yang sebenar bukan sahaja untuk menguji penggunaan bahan api tetapi juga untuk mengalami ciri-ciri kestabilan.

“Ia luar biasa untuk pengalaman pelanggan kami. Sebagai contoh Proton Saga kami dengan tangki penuh boleh bergerak sejauh 1,000 kilometer,” kata Abdul Rashid.

Beliau juga berkata bahawa program itu juga membolehkan untuk membetulkan persepsi orang ramai terhadap kereta sambil mendidik mereka mengenai kaedah memandu yang optimum di mana semua kereta dilengkapi dengan petunjuk ECO Drive Assist yang mendorong pemandu memandu kenderaan dengan lebih teliti untuk menjimatkan bahan api.

Show More

Related Articles

Back to top button