Bisnes & EkonomiTips Kewangan

Jom Melabur: Secara Tunai Atau Ekuiti?

Golongan Milenial merasakan bahawa wang tunai adalah pelaburan jangka panjang yang terbaik. Tidak mengejutkan, ini kerana mereka tidak melihat pulangan yang lebih baik.

Hampir satu dalam tiga milenial berkata instrumen tunai, seperti akaun simpanan dan sijil deposit, adalah tempat terbaik untuk melabur wang yang mereka tidak gunakan selama 10 tahun akan datang.

Sementara itu, hanya 21% generasi yang lebih tua berfikir sebegitu kerana kebanyakan daripada mereka lebih suka pasaran saham, menurut penyelidikan terbaru.

Kajian itu dijalankan untuk Bankerate.com oleh firma penyelidikan pasaran GfK SE, yang mengumpul data bulan ini daripada 1,000 warga Amerika berumur 18 tahun ke atas. Milenial ditakrifkan sebagai golongan yang berumur antara 18 hingga 37 tahun.

Jadi adakah milenial cuba mengambil kesempatan daripada peningkatan kadar faedah untuk mendapatkan pulangan kompetitif? Tidak cukup. Generasi ini mempunyai kecenderungan yang paling rendah untuk memperoleh faedah atas simpanan mereka.

“Target inflasi Rizab Persekutuan adalah 2%, jadi pendapatan kurang daripada kadar inflasi kehilangan daya beli,” kata Greg McBride, penganalisis kewangan utama di Bankrate.com.

Hanya 18% daripada semua orang dewasa di Amerika Syarikat yang memperoleh lebih daripada 1.5% simpanan mereka, ketika tabungan negara yang mendapat simpanan tertinggi dan akaun mata wang negara menghasilkan bunga lebih dari 2%.

“Baby boomers” adalah generasi yang paling berpotensi untuk memperoleh lebih daripada 1.5% daripada wang tunai mereka.

“Wang tunai sepenuhnya sesuai untuk dana kecemasan anda,” kata McBride.

“Tetapi apabila menabung selama satu dekad atau lebih, anda mampu menanggung risiko jangka pendek dalam pertukaran untuk kuasa menggabungkan kadar pulangan yang lebih tinggi yang datang dengan pelaburan seperti pasaran saham.”

Mengapa milenial begitu teragak-agak untuk melabur dalam ekuiti? McBride menjelaskan, “Generasi ini takut kehilangan pasaran saham semasa krisis kewangan,” katanya.

Walaupun kenaikan gaji meningkat baru-baru ini dan kadar pengangguran jatuh, status kewangan milenial tetap suram.

Orang muda Amerika ini dibebani oleh hutang belajar, telah meletakkan sedikit ke dalam simpanan dan rancangan persaraan dan sedang berjuang untuk mencari rumah mampu milik.

“Milenial perlu dilaburkan dalam stok, terutamanya untuk akaun persaraan mereka,” kata McBride.

“Setiap ribu ringgit yang anda buang hari ini boleh menjadi AS $ 15,000 pada masa anda bersara. Tetapi itu tidak berlaku sekiranya anda berada di dalam pelaburan yang tidak berisiko.” – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button