Bisnes & Ekonomi

Implikasi Kekurangan RM19.4 Bilion Kepada Ekonomi Negara

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (Pemansuhan) dalam sidang Dewan Rakyat mendakwa bahawa wang bayaran balik GST berjumlah RM19.4 bilion telah hilang.

Sekarang, kerana wang itu bukan dalam akaun amanah yang khusus ditubuhkan untuk memenuhi obligasi bayaran balik, adakah kerajaan perlu meminjam lebih untuk memastikan ia memenuhi bayaran balik? Dengan berbuat demikian, adakah ia akan menimbulkan defisit belanjawan yang lebih besar daripada yang telah dibayangkan?

Terdapat implikasi yang lebih luas terhadap kekurangan RM19.4bil, dengan mengambil kira bayaran balik yang perlu dilakukan pada tahun ini.

Ciri khas 100 hari pertama kerajaan Pakatan Harapan adalah untuk menurunkan kos sara hidup dan kos menjalankan perniagaan. Untuk mencapai matlamat ini, kerajaan telah memberi subsidi harga petrol dan diesel dan menghapuskan GST.

Kos untuk menjaga Bantuan Sara Hidup dan subsidi untuk petrol dan diesel dianggarkan kira-kira RM6.2 bilion antara bulan Jun dan Disember manakala kerugian hasil akibat menghentikan GST dari 1 Jun dan seterusnya dianggarkan bernilai RM21bil.

Kekurangan itu dikawal dengan mengurangkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM10 bilion, meningkatkan dividen daripada agensi kerajaan seperti Khazanah Nasional Bhd dan Petroliam Nasional Bhd, cukai pendapatan petroleum yang lebih tinggi sebanyak RM5.4 bilion dan hasil daripada pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan bermula September.

Namun antara kesemua usaha itu, tidak ada peruntukan RM19.4 bilion yang akan dibayar balik kepada syarikat-syarikat di bawah GST yang dihentikan.

Lim Guan Eng berkata bahawa wang itu sepatutnya berada dalam akaun amanah, tetapi tidak ada dan telah hilang.

Setiausaha Agung Bekas Menteri Kewangan Tan Sri Mohd Irwan Siregar Abdullah berkata semua hasil daripada GST masuk ke dana kerajaan persekutuan yang disatukan. Amaun yang akan dibayar balik diperuntukkan kepada akaun amanah bulanan berdasarkan keperluan Jabatan Kastam dan kedudukan kewangan kerajaan.

Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri Subromaniam Tholasy mendedahkan bahawa sejak GST dilaksanakan pada 1 April 2015, jumlah bayaran baliknya berjumlah RM82.9 bilion dan amaun yang diperuntukkan kepada akaun amanah daripada dana gabungan kerajaan persekutuan hanya RM63.5 bilion, mewakili kekurangan RM19.4 bilion.

Umumnya, bayaran balik untuk GST perlu dilakukan dalam tempoh 14 hari. Tetapi jumlah yang diperuntukkan adalah kurang kerana tidak semua bayaran balik dibayar dalam tempoh dua minggu.

Kadang-kadang, bayaran balik diberikan sehingga satu tahun, sementara menunggu siasatan. Oleh itu, wang tunai yang diperuntukkan kepada akaun amanah yang dikekalkan oleh Kastam dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) adalah kurang daripada jumlah yang perlu dibayar balik.

Walau bagaimanapun, pandangan Lim adalah wang yang dimaksudkan untuk pembayaran balik sepatutnya dimasukkan ke dalam akaun amanah, tanpa mengira sama ada terdapat keperluan untuk membayar dengan segera atau sebaliknya.

Oleh itu, isu ini tidak semestinya mengenai RM19.4 bil yang dimaksudkan untuk bayaran balik “hilang”.

Ia sama ada wang itu masih dalam akaun yang disatukan atau sama ada ia telah digunakan. Jika ia digunakan, adakah kerajaan berhak menggunakannya untuk tujuan lain dalam nama pengurusan aliran tunai?

Implikasi yang lebih besar bagi kerajaan Pakatan adalah bagaimana ia akan menutup kekurangan RM19.4bil ini.

Salah satu cara kerajaan dapat menampung lubang RM19.4 bilion tanpa meningkatkan defisit adalah mengurangkan lebihan. Pakatan telah mengurangkan bajet untuk projek-projek infrastruktur yang melambung dan menghentikan perbelanjaan yang tidak perlu.

Kerajaan boleh menyiasat tetapi yang paling utama ialah Lim dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad perlu menghadapi realiti bahawa RM19.4 bilion kekurangan dalam kewangan kerajaan untuk tahun ini.

Ahli ekonomi meramalkan bahawa defisit belanjawan kerajaan persekutuan akan lebih tinggi daripada 2.8% yang dianggarkan pada 31 Mei tahun ini atas andaian yang dibuat pada tahun ini. Ada yang melihat defisit belanjawan setinggi 4%.

Adakah terdapat kesan terhadap penarafan kredit Malaysia dan ringgit? Ya, peningkatan dalam defisit belanjawan akan memberi impak untuk jangka pendek.

Setakat ini, kerajaan telah menghapuskan GST dan mengambil langkah untuk meletakkan lebih banyak wang ke tangan rakyat dan perniagaan untuk meningkatkan perbelanjaan domestik.

Penstabilan harga petrol dan tempoh bebas cukai tiga bulan (Jun hingga September) antara pelaksanaan GST dan SST telah meletakkan RM20 bilion ke tangan rakyat dan perniagaan. Ini sepatutnya membantu meningkatkan ekonomi domestik selama beberapa bulan.

Walau bagaimanapun, untuk jangka panjang, pelabur dan agensi penarafan akan melihat bagaimana kekurangan RM19.4 bilion dalam kewangan kerajaan persekutuan akan diatasi. Apakah aset kerajaan yang akan dijual? – The Star

Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker