Gaya HidupMakan & Minum

Resepi Sama Tapi Tak Serupa Malaysia VS Singapura

Malaysia dan Singapura berkongsi hidangan yang sama terutama makanan jalanan. Walaupun berkongsi nama yang sama, sesetengah hidangan ini mungkin kelihatan, rasa, dan mempunyai gaya memasak yang berbeza di Singapura dan Malaysia.

Ini adalah 3 hidangan popular yang berkongsi nama yang sama di kedua-dua negara tetapi dimasak dengan gaya dan bahan yang berbeza.

NASI LEMAK

MALAYSIA

E64eVersi tradisional nasi lemak di Malaysia terdiri daripada beras yang dimasak dengan santan kelapa segar, sambal, ikan bilis, kacang, timun, dan telur rebus yang kemudiannya dibalut dengan daun pisang.

Untuk hidangan yang lebih lengkap, rakyat Malaysia juga boleh memilih menu sampingan seperti telur goreng, sambal sotong, sambal ikan, rendang ayam atau daging, sotong goreng, ayam goreng, ikan goreng, dan sayur-sayuran.

SINGAPURA

Secara tradisinya, nasi lemak di Singapura adalah sama seperti yang ada di Malaysia. Walau bagaimanapun, sambal versi Singapura dikatakan lebih manis dan pedas.

Versi nasi lemak yang agak popular di Singapura juga mempunyai nasi yang berwarna hijau kerana dimasak bersama air daun pandan, yang dikatakan menambah rasa kepada nasi itu. Ia juga kadang-kadang dihidangkan dengan bahan-bahan seperti ayam goreng, sosej ayam, kek ikan, kari sayur-sayuran, otak-otak, dan kepingan daging.

LAKSA

MALAYSIA

6404Terdapat beberapa versi laksa yang berbeza di Malaysia seperti kari laksa, laksa Sarawak, laksa Johor dan laksa Nyonya.

Laksa yang paling popular adalah asam laksa Pulau Pinang dengan kuah klasik yang dibuat dengan ikan kembung dan asam keping. Bahan-bahan lain, iaitu serai, lengkuas, cili, juga digunakan untuk membuat kuah yang kemudian dicurahkan di atas mi putih tebal. Hidangan ini biasanya dihiasi dengan daun pudina, kepingan nenas, bawang yang dihiris nipis, bunga kantan dan sambal belacan.

SINGAPURA

Related imageSelalunya dirujuk sebagai laksa Katong, hidangan laksa yang paling popular di Singapura adalah berasaskan kelapa dan lebih manis seperti laksa lemak. Kuah laksa Katong berperisa dengan santan dan udang kering, dituangkan ke atas mi yang kadang-kadang dipotong menjadi kepingan yang lebih kecil supaya seluruh hidangan boleh dimakan dengan sudu sahaja. Hidangan ini juga termasuk bahan seperti kerang, udang, dan kek ikan.

AIS KACANG

MALAYSIA

A3d7Pencuci mulut yang menyegarkan untuk hari panas di Malaysia, ais kacang dibuat dari ais yang dikisar ke dalam mangkuk. Sirap gula merah dan coklat kemudian dicurahkan di atas gunung ais sebelum hidangan itu dihiasi dengan kacang merah, jagung, buah kabung, jeli dan kadang-kadang turut dilengkapi aiskrim vanila.

SINGAPURA

A504Dipercayai telah berevolusi dari bebola ais tradisional, ais yang dikisar versi ais kacang Singapura beralur dengan sirap berwarna-warni. Tidak seperti versi Malaysia, topping dimasukkan ke dalam mangkuk sebelum ais yang dikisar diletakkan di atas topping tersebut.

Sumber: Says

Show More

Related Articles

Back to top button