Kesihatan

Waktu Makan Malam Juga Main Peranan Dalam Risiko Kanser

Kajian baharu dari Sepanyol mendapati bahawa makan malam lebih awal, atau sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur, dikaitkan dengan risiko kanser payudara dan prostat yang lebih rendah.

Dibawa oleh Institut Kesihatan Global Barcelona (ISGlobal), sebuah pusat yang disokong oleh Yayasan Perbankan la Caixa, kajian baru itu meninjau 621 pesakit yang mengalami kanser prostat dan 1,205 dengan kanser payudara serta 872 lelaki dan 1,321 peserta kawalan wanita untuk melihat jika waktu makan dikaitkan dengan risiko kedua-dua jenis kanser.

Para penyelidik menemubual peserta mengenai waktu makan, tidur dan jenis krono, iaitu sama ada individu menunjukkan keutamaan semula jadi untuk aktiviti pagi atau petang.

Peserta juga diminta mengisi soalan kekerapan makanan untuk melihat tabiat pemakanan dan pematuhan terhadap cadangan pencegahan kanser.

Keputusan menunjukkan bahawa peserta yang menunggu dua atau lebih jam selepas makan malam sebelum tidur mempunyai sekitar 20 peratus risiko kanser payudara atau prostat berbanding dengan peserta yang tidur sejurus selepas makan.

Makan malam sebelum pukul 9 juga mempunyai kesan perlindungan yang sama jika dibandingkan dengan makan malam selepas 10 malam.

Kesan positif untuk meninggalkan selang waktu yang lebih lama antara makan malam dan tidur juga lebih jelas di kalangan peserta yang mematuhi cadangan pencegahan kanser dan pada mereka yang suka bangun pagi.

Kajian ini adalah yang pertama untuk menganalisis hubungan antara risiko kanser dan waktu makan dan tidur, dengan penyelidikan sebelumnya memfokuskan kepada pola pemakanan, contohnya, kesan makan daging merah, buah dan sayuran dan persatuan antara pengambilan makanan dan obesiti, bukannya waktu makan.

Dora Romaguera, pengarang terakhir kajian itu, juga berkata, “Kajian lanjut mengenai manusia diperlukan untuk memahami sebab-sebab di sebalik penemuan ini, tetapi semuanya seolah-olah menunjukkan bahawa waktu tidur mempengaruhi kemampuan kita untuk memetabolisme makanan. Bukti eksperimen haiwan menunjukkan bahawa masa pengambilan makanan mempunyai “implikasi yang mendalam untuk metabolisme makanan dan kesihatan.”

Show More

Related Articles

Back to top button