MalaysiaPolitik

PRK Seri Setia Diadakan Serentak Dengan Balakong

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari mengundi untuk pilihan raya kecil Seri Setia pada 8 September dan hari penamaan calon pada 18 Ogos, serentak dengan pilihan raya kecil Balakong.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Tan Sri Tan Sri Othman Mahmood berkata tempoh kempen untuk kedua-dua kawasan pilihan raya akan berlangsung selama 21 hari dari tarikh pencalonan sehingga 11.59 malam pada 7 September.

Beliau berkata SPR juga menetapkan satu lagi tarikh penting, iaitu pengundian awal pada 4 September dan suruhanjaya telah bersetuju untuk melantik Datuk Bandar Petaling Jaya Datuk Mohd Azizi Mohd Zain sebagai ketua pegawai untuk pilihan raya kecil Seri Setia.

Bagi pilihan raya kecil Seri Setia, SPR akan menggunakan Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) untuk penamaan calon dan sebagai pusat pengiraan rasmi.

Sebanyak 895 orang telah dilantik untuk mengadakan pilihan raya kecil Balakong dan 18 lokasi akan digunakan sebagai pusat mengundi yang terdiri daripada 115 saluran undi. Kos pelaksanaan pilihan raya kecil itu dianggarkan berjumlah RM1.59 juta.

Seperti pilihan raya kecil Balakong, SPR juga telah memanjangkan masa pengundian dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang.

24 saluran pengundian baru akan dibuat untuk mengelakkan kesesakan dari 91 saluran dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) kepada 115. Bilangan kaunter undi juga akan dinaikkan dua hingga tiga pada setiap saluran pengundian.

Pilihan raya kecil akan datang melibatkan 53,492 pengundi berdaftar yang terdiri daripada 50,692 pengundi biasa, 2,770 pengundi awal, dan 30 pengundi tidak hadir.

SPR akan menjemput organisasi bukan kerajaan untuk memerhatikan proses pemilih bermula dari hari pencalonan sehingga hari pengundian.

Ditanya mengapa pilihan raya kecil Seri Setia dijalankan secara serentak dengan pilihan raya kecil Balakong, Othman berkata SPR mengambil keputusan itu setelah mempertimbangkan beberapa faktor seperti logistik, keselamatan dan kemudahan.

Kerusi Seri Setia di Dewan Undangan Negeri Selangor kosong selepas wakilnya Prof Dr Shaharuddin Badaruddin meninggal dunia akibat kanser kolon dan kanser hati.

Pada pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei, Shaharuddin, yang merupakan naib presiden PKR, memperoleh kerusi Seri Setia dengan majoriti 19,372 undi, menewaskan tiga calon lain dari BN, PAS dan bebas.

Sementara itu kerusi DUN Balakong kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, Ng Tien Chee dalam kemalangan di KM11.7 Grand Saga Highway pada 20 Julai.

Sebelum ini pada 2016, pilihan raya kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar diadakan bersama. – NST

Show More

Related Articles

Back to top button