Gaya HidupKesihatan

Masalah Psikologi Sebagai Punca Disfungsi Ereksi

Disfungsi ereksi (ED) adalah ketidakupayaan untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi yang cukup untuk fungsi seksual. Ia adalah masalah seksual biasa yang menjejaskan sebanyak 30 juta lelaki di Amerika Syarikat.

Kebanyakan kes ED adalah kerana penyakit fizikal seperti penyakit jantung, diabetes, dan obesiti. Pilihan gaya hidup seperti merokok dan minum alkohol yang berlebihan juga boleh membawa kepada ED. Tetapi bagi sesetengah lelaki, isu psikologi adalah punca masalah ED.

Penyebab psikologi ED

Isu-isu psikologi yang menyumbang kepada ED tidaklah mudah untuk dikesan, diagnosis, dan dirawat. Penyebab psikologi yang paling biasa bagi ED termasuk yang berikut:

1. Kegelisahan

Isu-isu psikologi mempunyai kesan nyata dan fizikal. Kegelisahan boleh menyebabkan peningkatan kadar denyutan jantung, tekanan darah, dan keletihan. Ini, seterusnya, boleh menjejaskan prestasi seksual anda. Malah, kegelisahan adalah salah satu penyebab psikologi utama kepada ED.

2. Tekanan

Semua orang mengalami tekanan pada satu ketika dalam hidup mereka. Kadang-kadang, tekanan boleh bertindak sebagai motivator yang kuat. Tetapi tekanan yang mudah boleh menjejaskan keupayaan anda untuk mencapai dan mengekalkan prestasi seksual. Anda tidak perlu menanggung beban tekanan yang tinggi untuk menjejaskan kesihatan seksual anda.

3. Kemurungan

Kemurungan sering disebabkan oleh ketidakseimbangan bahan kimia di dalam otak. Ia boleh menjejaskan keinginan seksual dan fungsi seksual. Bagi lelaki, bagaimanapun, kemurungan tidak selalu menjadi diagnosis yang mudah. Ramai lelaki tidak mengenali gejala kemurungan, dan ada yang enggan mencari bantuan.

Berita baiknya ialah kebanyakan lelaki akan kembali normal, mendapatkan semula minat seksual yang sihat, dan menyelesaikan masalah ED mereka dengan rawatan yang tepat untuk kemurungan.

4. Masalah hubungan

“Silent treatment” bukan satu-satunya perkara yang akan anda alami jika anda dan pasangan bergaduh. Masalah dalam hubungan emosi anda boleh menjejaskan hubungan seksual anda.

Argumen, komunikasi yang lemah, dan kemarahan boleh menjejaskan keinginan seksual dan fungsi seksual anda. Menangani masalah ini dengan pasangan anda boleh membantu mengurangkan gejala ED.

Sekiranya anda menghadapi masalah menyelesaikan masalah hubungan sendiri, dapatkan kaunselor atau ahli terapi yang boleh membantu.

5. Ketakutan disfungsi seksual

Kali pertama anda mengalami ED, anda mungkin akan bimbang bahawa anda tidak akan dapat kembali berfungsi secara normal. Ini boleh menyebabkan rasa takut atau menyebabkan harga diri yang rendah. Perasaan ini boleh menjejaskan keupayaan anda untuk mencapai atau mengekalkan pendirian dalam hubungan seksual seterusnya.

Kitaran ini akan berterusan sehingga anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Sebaik sahaja anda mendapat rawatan yang betul, ketakutan anda terhadap disfungsi seksual akan berkurangan.

Rawatan untuk punca psikologi ED

Penyebab psikologi ED biasanya tidak dirawat dengan ubat. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan boleh membantu dalam kes-kes di mana ketidakseimbangan kimia menyebabkan masalah. Contohnya, lelaki yang mengalami kemurungan mungkin mendapat kelegaan untuk gejala mereka, serta ED, ketika mereka memulakan rawatan anti-depresi.

Banyak isu psikologi di atas memerlukan terapi, kesabaran, dan masa. Doktor anda boleh bekerjasama dengan anda untuk mencari rawatan terbaik.

Utamakan kesihatan mental sebelum kesihatan seksual

Isu-isu psikologi boleh menjejaskan lebih daripada sekadar kesihatan mental anda. Kemurungan, kegelisahan, tekanan, dan masalah hubungan boleh memberi kesan yang luar biasa terhadap fungsi seksual anda. Jika anda mengalami ED bersama dengan masalah psikologi, bincang dengan doktor anda untuk mencari sebab dan rawatan terbaik.

Sumber: healthline

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button