Gaya HidupKerjaya

Rakyat Malaysia Lebih Suka Bekerja Secara Fleksibel

Sembilan puluh peratus pekerja Malaysia lebih suka bekerja secara fleksibel kerana ia membolehkan mereka mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan yang baik, menurut tinjauan yang dijalankan oleh firma sumber manusia global, The Randstad Group.

Dalam Randstad’s Workmonitor, firma itu berkata lapan daripada 10 responden Malaysia memilih kelonggaran kerana mereka percaya ia dapat meningkatkan produktiviti kerja dan meningkatkan kepuasan kerja.

“Bekerja secara fleksibel semakin popular di Malaysia, dengan semakin banyak pekerja mahu mempunyai autonomi dalam cara mereka bekerja.

“Walaupun teknologi membantu menjadikannya tempat kerja lebih produktif dan kreatif, ia boleh menjadi agak mengecewakan dan mengganggu bagi mereka yang merasakan bahawa mereka perlu bertindak balas terhadap e-mel serta-merta, walaupun pada hujung minggu,” kata negara Randstad Malaysia pengurus Ryan Carroll.

“Pengaturan kerja yang fleksibel boleh meningkatkan keseimbangan kerja dan hidup sekaligus meningkatkan produktiviti apabila peraturan dasar ditetapkan dan dipersetujui antara majikan dan kakitangan mereka.”

Pekerja Malaysia yang mempunyai akses mudah untuk bekerja melalui peranti digital merasa terpaksa “bersedia” dan tidak selalu pasti bagaimana dan bila untuk memutuskan sambungan dari kerja.

Walau bagaimanapun, ribuan milenium (68 peratus) yang merasa lebih tertekan untuk menjadi “bersedia” berbanding pekerja matang yang berumur antara 55 dan 67 (39 peratus).

Randstad’s Workmonitor adalah kajian suku tahunan mengenai trend pekerjaan global. Suku tahun 2018 satu penyelidikan telah dijalankan antara Januari dan Februari 2018 dengan saiz sampel minimum 400 wawancara yang dijalankan di setiap negara.

Menurut laporan NST, selain Malaysia, tinjauan dijalankan di Hong Kong, China dan Singapura.

Apabila anda mengalami hari yang buruk di tempat kerja, peluangnya, anda juga mempunyai hari yang tidak produktif.

Suasana negatif, tekanan, dan kemarahan adalah berbahaya terhadap prestasi. Ia melemahkan perhatian dan menghanyutkan anda dari tugas yang sedang dijalankan.

Satu kajian telah menunjukkan bahawa emosi positif meluaskan minda, membina minat, dan memberi tenaga, manakala emosi negatif mengehadkan pemikiran, dan tidak menggalakkan penerimaan terhadap perkara-perkara baru dan inisiatif.

Oleh sebab itulah, para pekerja dengan pandangan yang lebih positif yang lebih puas dengan pekerjaan mereka, akan cenderung menjadi lebih produktif. Mereka mempunyai hubungan yang lebih baik dengan rakan-rakan mereka kerana mereka menggunakan bahasa yang lebih positif dan terbuka kepada pendapat orang lain.

Salah satu perkara yang membuat orang berasa positif di tempat kerja ialah keseimbangan kerja dan kehidupan. Orang yang merasakan mereka mempunyai keseimbangan kerja dan kehidupan yang baik, akan bekerja 21 peratus lebih keras daripada mereka yang tidak, menurut satu tinjauan daripada Lembaga Eksekutif Korporat, yang mewakili 80 peratus daripada Fortune 500 syarikat.

 

Show More

Related Articles

Back to top button