Bisnes & EkonomiTips Kewangan

5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Jika Kehilangan Dompet

Kehilangan dompet adalah sesuatu perkara yang rumit. Dompet bukan sahaja menjadi tempat penyimpanan kad pengenalan dan wang tetapi juga kad-kad kewangan anda.

Berikut adalah 5 langkah segera yang perlu anda ambil sekiranya kehilangan dompet anda:

1. Laporkan kepada polis

Jika anda mengesyaki dompet anda dicuri, hubungi polis. Walaupun polis mungkin tidak dapat mengesan dompet anda, membuat laporan akan melindungi anda dengan cara lain.

Sekiranya pencuri cuba melakukan penipuan identiti, anda perlu membuktikan bahawa anda tidak bertanggungjawab terhadapnya. Jika anda mengatakan anda mangsa, anda perlu membuktikannya. Laporan polis itu boleh menjadi bukti yang anda perlukan untuk menentang sebarang dakwaan palsu.

 

2. Tutup kad debit dan kad kredit

Setiap akaun kredit atau debit yang hilang hendaklah ditutup secepat mungkin. Mulakan dengan debit, yang boleh menjadi lebih buruk daripada kad kredit yang dicuri. Wang debit datang dari akaun bank anda, sedangkan kredit adalah wang syarikat kad kredit.

Bertindak cepat untuk menutup kad debit sekurang-kurangnya dalam masa dua hari untuk mengelakkan sebarang caj. Kad kredit, sebaliknya mempunyai jurang 60 hari untuk anda laporkan.

 

3. Bekukan kredit anda

Alternatif yang lebih baik untuk amaran penipuan adalah membekukan kad kredit anda. Sama ada dompet anda telah dicuri atau anda hanya mahu keselamatan tambahan, pembekuan kad kredit akan memerlukan anda atau pencuri membuka akaun baru.

Semua syarikat kad kredit akan mengembalikan akaun anda jika terdapat penipuan. Anda perlu berurusan dengan ramai pihak untuk membekukan kredit tetapi anda hanya perlu menghubungi satu syarikat jika anda ingin mengaktifkannya semula.

 

4. Tukar pembayaran automatik

Sebaik sahaja anda menutup kad anda dan menerima nombor akaun baru, kemas kini sebarang bil yang anda bayar secara automatik dengan kad lama anda. Pastikan anda tidak terlepas bayaran atau dapatkan sebarang surcaj.

Simpan senarai pembayaran automatik anda dan pembelian yang dilakukan melalui kad supaya anda tidak lupa.

 

5. Meminta bantuan

Institusi yang anda sudah mempunyai hubungan, seperti agensi insurans, perkhidmatan kewangan, dan juga jabatan HR di tempat kerja, boleh mengambil sedikit beban apabila anda berurusan dengan kecurian identiti.

Ini benar-benar memberi manfaat kepada anda. Mereka pastinya akan membantu anda dalam menangani detik-detik terburuk tersebut.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close