Bisnes & Ekonomi

Pengaruh China Dalam Ekonomi Malaysia

Malaysia merupakan antara penerima pelaburan terbesar dari China dalam tempoh 15 tahun di mana hubungan ekonomi antara kedua-dua negara semakin mengukuh.

Inilah adalah antara hubungan ekonomi China dengan Malaysia yang telah berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan:

1. Perdagangan

Malaysia adalah rakan dagangan terbesar China di Asia Tenggara selepas Vietnam, dengan jumlah perdagangan sebanyak $ 92.4 bilion tahun lepas. Pada tahun 2003, ketika Tun Mahathir mengakhiri penggal pertamanya sebagai perdana menteri, angka itu kurang daripada seperempat daripada itu.

Malaysia adalah salah satu negara daripada beberapa ekonomi di Asia Tenggara yang menjalankan lebihan perdagangan dengan China, mengeksport barangan elektronik, minyak sawit dan gas petroleum cecair. Tahun lepas, Malaysia mengeksport $ 54.4 bilion ke China, atau kira-kira 18 peratus daripada jumlah penghantarannya. Pada tahun 2003, angka itu hanya $ 14 bilion.

Malaysia mengimport produk elektrik, jentera dan peralatan dari China.

2. Pelaburan

Data rasmi menunjukkan pelaburan langsung asing China ke Malaysia melonjak lebih daripada 700 peratus pada dekad lalu kepada 9.9 bilion ringgit pada tahun lepas, peningkatan yang jauh lebih besar daripada mana-mana negara sumber lain.

Aliran masuk telah menimbulkan kebimbangan di kalangan rakyat Malaysia mengenai kedaulatan, hutang dan risiko mewujudkan projek yang membebankan.

3. Pelancongan

Pelancong China kini merupakan kumpulan pelawat ketiga terbesar di Malaysia selepas Singapura dan Indonesia kerana kewujudan pantai berpasir, budaya bersama di negara di mana satu perempat daripada populasi adalah etnik Cina, dan cinta kepada buah durian.

Pertumbuhan itu telah menyokong industri pelancongan yang kini membentuk kira-kira 15 peratus daripada keluaran dalam negara kasar. Jumlah penerimaan pelancongan di Malaysia naik 54 peratus dalam dekad yang lalu kepada 82.1 bilion ringgit pada 2017.

4. Imigresen

Penduduk Cina adalah kumpulan peserta terbesar dalam program Malaysia My Second Home yang dikendalikan oleh kerajaan, sebuah pelan kediaman antarabangsa yang membenarkan warga asing yang kaya tinggal di negara Asia Tenggara dalam visa jangka panjang. Warganegara China menyumbang hampir 30 peratus pemohon yang berjaya sejak program itu dilancarkan pada tahun 2002.

5. Hartanah

Peningkatan dalam penghijrahan China telah membantu menyokong permintaan hartanah di Malaysia, terutamanya di bandar selatan Johor Bahru, yang bersempadan dengan Singapura, dan di negeri Pulau Pinang dan Melaka, menurut perunding Knight Frank LLP.

Bagi pelabur China, Malaysia adalah alternatif yang lebih murah untuk pasaran hartanah di Australia, Hong Kong dan Singapura. Malaysia juga menjadi pilihan kerana kos kemasukan yang lebih rendah untuk hartanah dan perkongsian budaya yang sama dengan China seperti makanan dan bahasa.

Universiti Xiamen China juga menjadi yang pertama di negara ini untuk membuka sebuah kampus luar negara, yang ditubuhkan di luar Kuala Lumpur dengan tujuan meningkatkan hubungan antara pelajar China dan Malaysia dan ahli akademik. – Bloomberg

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close