Gaya HidupPercutian

Sarawak Antara Destinasi Percutian Musim Panas Terbaik

Dari tempat paling padat di dunia, ke pulau hutan hujan dan savannah Afrika, pilihan National Geographic untuk destinasi pelancongan musim panas terbaik menawarkan idea-idea yang mengatasi kota percutian biasa seperti London dan Paris.

Bagi pengembara dan pelancong yang gemarkan keindahan alam, penerbitan itu menawarkan idea perjalanan musim panas yang merangkumi benua dari benua Amerika, Afrika dan Eropah ke Asia dan Oceania.

Berikut adalah beberapa pilihan NatGeo sebagai destinasi terbaik musim panas:

Mongolia: destinasi mesra

Image result for dune mongoliaBagi pelancong yang ingin menjauhkan diri dari orang ramai semasa peecutian musim panas, perhatikan Mongolia yang digambarkan sebagai salah satu negara yang kurang padat penduduk dan paling ramah di dunia.

Selain daripada bukit pasir dengan ketinggian 300m, sungai yang jernih, malam musim panas yang sejuk, fosil dinosaur purba dan tunggangan kuda melalui gunung-ganang, editor juga memuji satu lagi daya tarikan dan aset utama bagi rantau ini iaitu rakyat Mongolia sendiri.

Ilha Grande, Brazil: destinasi syurga dunia

Related imageDengan perjalanan feri selama satu jam dari Rio de Janeiro, pulau Ilha Grande digunakan untuk menempatkan koloni kusta dan penjara teratas. Walau bagaimanapun, pada hari ini, pulau itu adalah tempat pelancongan syurga dunia dengan 106 pantai dan hutan hujan yang menjadi habitat kepada spesies tropika yang terancam seperti sloth maned, monyet howler coklat dan burung kakak tua amazon berwarna merah.

Lubnan: destinasi kulinari

Related imageSelalunya diabaikan sebagai destinasi masakan, Lubnan adalah syurga makanan seperti hummus dan mezze musim panas, makan malam yang ideal untuk malam musim panas dengan tawaran hidangan seperti wain, tabbouleh, pita sesame panas, ghanoush yang dibakar dengan benih delima, dan sepiring herba keju yang dimasak dengan minyak zaitun tempatan.

Selain warisan kulinarinya, pakar juga mengesyorkan untuk berjalan-jalan di pasar terbuka Byblos, dan menikmati kesejukan Air Terjun Baatara Gorge.

Masai Mara: destinasi safari

Image result for wildebeest migration masai maraMusim panas adalah masa terbaik untuk melawat Masai Mara kerana pada musim ini, pengunjung dapat menyaksikan salah satu fenomena tahunan yang paling menarik di dunia iaitu migrasi. Antara bulan Julai dan September, dua juta wildebeest memulakan migrasi tahunan mereka di seluruh sungai dan dataran ke Serengeti.

Bersama dengan safari, para pakar juga mengesyorkan melawat komuniti Maasai tempatan dan snorkeling terumbu karang di Pantai Diani di Kenya.

Sarawak: destinasi alam semula jadi

Image result for gua muluNatGeo juga menyenaraikan “Borneo” dalam pilihan musim panas terbaik mereka. Daripada penerangannya, destinasi yang dipilih sebenarnya adalah Sarawak dan bukan seluruh pulau Borneo (Sarawak, Sabah, Kalimantan, Brunei). Berikut adalah huraian dari laman web NatGeo:

“Sekiranya anda sukakan gajah pygmy, cendawan yang nyala dalam gelap, pasar terapung, taman rahsia yang tersembunyi di dalam gua, dan orangutan yang terancam, maka Borneo adalah perjalanan musim panas untuk anda. Setelah seharian meneroka Taman Negara Gunung Mulu Borneo, para pelawat boleh memerhatikan “Exodus Bat”, kerana lebih tiga juta kelawar akan terbang ke langit dari Gua Rusa, ruang gua terbesar di planet ini.

“Borneo juga merupakan tempat untuk menyaksiakan ikan lumba-lumba Irrawaddy, kera bekantan, penyu cengkerang lembut, harimau dahan, serangga paling panjang di dunia dan 15,000 spesies tumbuhan termasuk tumbuhan periuk karnivor; bunga mayat yang terkenal; dan bunga raflesia, bunga terbesar di planet ini.” – Star2

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close