MalaysiaPolitik

PRK Balakong Dijalankan Pada 8 September Depan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari mengundi untuk pilihan raya kecil Balakong pada 8 September dan hari penamaan calon pada 18 Ogos.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Tan Sri Othman Mahmood mengumumkan tarikh utama, dengan menyatakan tempoh kempen akan berlangsung selama 21 hari dari tarikh pencalonan sehingga 11.59 malam pada 7 Sept manakala undian awal ditetapkan pada 4 September.

Othman menambah bahawa SPR telah bersetuju untuk melantik pegawai daerah Hulu Langat Datuk Rosli Othman sebagai ketua pegawai untuk pilihan raya kecil Balakong.

“Bagi pilihan raya kecil Balakong, SPR akan menggunakan dewan utama Demesne di pejabat daerah Hulu Langat untuk penamaan dan pusat pengiraan rasmi.

“Sebanyak 998 orang telah dilantik untuk mengadakan pilihan raya kecil Balakong dan 17 premis akan digunakan sebagai pusat mengundi yang terdiri daripada 129 saluran undi,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat khas pada pilihan raya kecil itu.

Peruntukan yang diperlukan untuk menjalankan pilihan raya kecil itu dianggarkan kira-kira RM1.5 juta, lapor NST.

Beliau juga berkata 29 saluran pengundian baru akan diwujudkan bagi mengelakkan kesesakan dari 100 saluran dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) ke 129.

Othman menambah jumlah kaunter pengundian akan dinaikkan dari dua hingga tiga kaunter pada setiap saluran pengundian.

“Ini boleh mempercepat proses pengundian di saluran pengundian,” katanya, sambil menambah bahawa pilihan raya kecil akan melibatkan 62,219 pengundi berdaftar.

Daripada 62,219 pengundi, Othman berkata 62,160 adalah pengundi biasa; 31 pengundi awal dan 28 pengundi yang tidak hadir.

Beliau juga berkata SPR juga akan mempelawa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan kumpulan untuk orang kurang upaya yang dikenali sebagai OKU Sentral sebagai pemerhati tempatan.

Kerusi itu kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, Eddie Ng Tien Chee dalam kemalangan di KM11.7 Grand Saga Highway pada 20 Julai.

Dalam PRU14, Ng mengekalkan kerusi Balakong untuk penggal kedua selepas mengalahkan Lim Chin Wah dari Barisan Nasional (BN) dan Mohamad Ibrahim Ghazali (PAS) dengan majoriti 35,538 undi.

Mengenai pilihan raya kecil Sungai Kandis, Othman menggesa semua pengundi berdaftar untuk keluar dan mengundi pada 4 Ogos.

Show More

Related Articles

Back to top button