Gaya HidupKerjaya

Siapakah Wanita Yang Menjadi Jurugambar Diraja Ini?

Dalam setiap acara, khidmat jurugambar sangat penting untuk merakamkan momen-momen yang berlangsung. Begitu juga di Istana Negara, khidmat jurugambar adalah tugasan penting yang perlu dipikul oleh mereka yang terpilih sahaja.

Sebagai jurugambar rasmi untuk Istana Negara, Roskhadijah Razali mempunyai pelepasan keselamatan di majlis diraja dan turut mendapat tempat khas dalam setiap acara diraja.

Tetapi keistimewaan itu datang dengan tanggungjawab yang besar kerana sebagai seorang jurugambar diraja, beliau perlu mendapatkan gambar terbaik terutama gambar Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V.

Ketika di tempat kerja, Roskhadijah selalunya bersedia dengan peralatannya untuk merakamkan detik-detik istimewa Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V dalam acara tersebut.

Dua buah kamera sentiasa berada bersamanya, satu dengan lensa zoom sederhana dan satu lagi dengan lensa zoom jauh, bergantung kepada keadaan dan jenis foto yang ingin ditangkapnya.

Roskhadijah Razali amat berbangga menjadi insan terpilih yang bertanggungjawab merakamkan gambar diraja

“Biasanya, saya menumpukan perhatian kepada ekspresi wajah Sultan Muhammad V semasa baginda berada di majlis atau acara tertentu dalam pakaian formal,” kata Roskhadijah.

Roskhadijah mula bekerja sebagai jurugambar rasmi Istana Negara pada 2013, ketika Al-Marhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong pada masa itu.

Sejak itu, Roskhadijah telah mengambil beribu-ribu gambar di acara Istana Negara dan pada acara dan tugasan lain, baik tempatan mahupun luar negara. Semua ini disimpan dalam cakera keras dan storan sandaran dengan sistem pemfailan sistematik untuk memudahkan rujukan dan pencarian.

Bagaimanakah seseorang itu boleh menjadi jurugambar rasmi Istana Negara? Ia bukanlah satu pekerjaan yang boleh dimohon oleh sesiapa sahaja.

Roskhadijah, 36, yang pernah bekerja untuk Jabatan Penerangan, di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia, berkata beliau mendapat pekerjaan itu apabila Raja Permaisuri Agong ke-14 Tuanku Hajah Haminah meminta seorang jurugambar wanita untuk Istana Negara.

“Saya membuat liputan Pilihan Raya Umum Ke-13 untuk Jabatan Penerangan pada masa itu apabila saya dimaklumkan bahawa saya dipilih untuk jawatan terbabit,” katanya.

Sebelum bekerja dengan Kerajaan, Roskhadijah pernah melakukan banyak kerja berkaitan fotografi tetapi semuanya adalah pekerjaan bebas, termasuk fotografi perkahwinan.

Beliau melakukan fotografi secara bebas di universiti untuk mendapatkan wang saku, dan juga bekerja di sebuah kedai foto di Jalan Silang di Kuala Lumpur.

Beliau juga pernah berkhidmat di Kolej Universiti Teknikal Kebangsaan Malaysia atau kini dikenali sebagai Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) selama dua tahun sebagai jurugambar sebelum memohon jawatan yang sama di Jabatan Penerangan pada tahun 2006.

“Ibu bapa saya menghabiskan banyak wang untuk melihat saya berjaya dalam pengajian saya dan saya berjanji kepada diri sendiri bahawa saya tidak akan membiarkan mereka kecewa,” kata ibu kepada dua anak lelaki itu.

Ayahnya adalah pesara tentera dan ibunya adalah suri rumah sepenuh masa. Roskhadijah yang berasal dari Kg Gelam Melaka adalah anak keempat daripada enam adik beradik.

Bagi Roskhadijah, mengambil gambar diraja adalah proses pembelajaran sepanjang memegang jawatan terbabit kerana terdapat protokol, kod bahasa dan kod tertentu yang perlu dipatuhi.

Ia agak sukar bagi Roskhadijah untuk memahami dan mematuhi semua peraturan istana pada mulanya, tetapi semuanya kini menjadi sebahagian daripada rutinnya sebagai jurugambar rasmi Istana Negara.

Tugasnya bukan hanya mengambil gambar untuk Istana Negara tetapi juga mengedit, menghantar gambar untuk dicetak dan seterusnya menyusun atur foto di dalam album. – NST

Show More

Related Articles

Back to top button