Isu SemasaTempatan

Go-Jek Malaysia Tiada Dalam Rancangan

Perkhidmatan tempahan pengangkutan ke destinasi, seperti Go-Jek di Indonesia, tidak ada dalam rancangan untuk diperkanalkan di negara ini, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook.

“Pandangan peribadi saya adalah kita tidak bersedia untuk memperkenalkan ride-hailing dan tidak ada rancangan untuk melakukannya,” katanya.

Khairy Jamaluddin mengemukakan cadangan untuk memperkenalkan ride-hailing seperti Go-Jek di Malaysia sebagai alternatif kepada pengangkutan awam lain.

Loke berkata kemalangan motosikal adalah sangat tinggi dan jika perkhidmatan tempahan motosikal disediakan, ia bermakna akan terdapat lebih banyak motosikal di jalan raya.

“Selain itu, ia tidak mudah untuk mengawal perjalanan dan ia akan menjadi isu besar seperti apa yang berlaku kepada e-hailing,” katanya.

Apabila ditanya bila kerajaan akan menjalankan kajian terhadap projek transit massa 3 (MRT3) yang telah dibatalkan, Loke berkata kabinet akan memutuskan perkara berkenaan.

Pada masa ini, Loke berkata keutamaan kerajaan adalah menguruskan hutang negara.

“Saya yakin bahawa satu kajian untuk memulihkan projek MRT3 akan dilakukan apabila kewangan dan ekonomi negara lebih baik,” katanya.

Beliau berkata kerajaan akan memberi tumpuan kepada peningkatan penggunaan pengangkutan awam, terutamanya di Lembah Klang.

Berdasarkan statistik, Loke berkata talian MRT semasa mencatatkan 146,842 penumpang daripada kapasiti 450,000 antara Januari dan Mei tahun ini.

Beliau menambah bahawa satu kajian sedang dilakukan untuk menentukan kos di sebalik pengenalan tiket pengangkutan perjalanan RM100 tanpa had untuk penumpang.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada mulanya mengumumkan pada 30 Mei bahawa projek MRT3 yang dianggarkan bernilai RM40 bilion akan dibatalkan.

Bagaimanapun, ia kemudian mengumumkan bahawa projek itu ditangguhkan dan tidak dibatalkan.

 

Sumber: The Star

Show More

Related Articles

Back to top button